Hlavní obsah

V Táboře pojede možná hned devět českých cyklokrosařů

PRAHA

O jednoho závodníka více, než je zvykem, by mohla postavit česká cyklokrosová reprezentace do boje s kompletní světovou špičkou v domácím závodě Světového poháru, který se pojede v sobotu v Táboře. Do standardní osmičlenné kvóty by se totiž neměl počítat Zdeněk Štybar, pokud bude v dosud nevydaném cyklokrosovém žebříčku na první pozici. Právě dvojnásobný mistr světa do 23 let by měl být i v táborském závodě kategorie elite největší českou nadějí.

Článek

Štybar je ve velké formě a o víkendu vyhrál úvodní závod SP v belgickém Kalmhoutu. Jeho výhra by měla uvolnit místo na startu pro devátého českého závodníka, o tom ale rozhodne až oficiální vydání žebříčku UCI. Reprezentační trenér Petr Klouček proto musí počítat s oběma možnostmi. Na start by se měli každopádně vedle Štybara postavit ještě Petr Dlask, Kamil Ausbuher, Radomír Šimůnek, Zdeněk Mlynář, Lukáš Klouček, Vladimír Kyzivát a Jan Chrobák. Eventuální deváté místo by obsadil teprve dvacetiletý Ondřej Bambula. Náhradníkem bude v obou případech Martin Bína.

"Štybar je vlastně jediný z našich, který má opravdu formu," prohlásil na úterní tiskové konferenci Klouček. Podle něj by se měl jedenadvacetiletý závodník stáje Fidea poprat i na domácí půdě o stupně vítězů. Velkou konkurencí ale opět budou závodníci z Belgie v čele s trojnásobným světovým šampionem Ervinem Verveckenem. "Belgičani budou silní a také namotivovaní. Zdeňkovi ale trať vyhovuje a bude adeptem na prvenství. Šance na umístění v první desítce by mohli mít i Mlynář, Ausbuher nebo Šimůnek, kteří se všichni pozvolna dostávají zpátky do formy," přemítal Klouček o ambicích týmu, který se bude moci spolehnout i na dobrou znalost domácí tratě.

Klouček: Trať je rychlá, bude se jezdit ve skupině

Závodníky kategorie elite čeká 2 850 metrů dlouhý okruh s dvoutřetinovým podílem asfaltu, ale také zpestřený krátkým písečným úsekem. "Je to trať hodně rychlá, bude se asi jezdit dost často ve skupině," popsal Klouček trať, která se už pomalu začíná chystat i na pořádání mistrovství světa v roce 2010, o jehož konání na jihu Čech rozhodla na konci září UCI.

Sobotní program odstartuje již dopoledne, hlavní závod kategorie elite ale přijde na řadu až ve 14 hodin. Na startovném organizátoři plánují vyplatit zhruba 41 tisíc eur (asi 1,1 miliónu korun), prémie za umístění zůstávají stejné jako loni. První až třicátý jezdec si rozdělí 12 tisíc eur, 2 300 eur z této částky čeká na vítěze.

Diváci by měli mít do celého areálu vstup zdarma, přímý přenos navíc chystá kanál ČT4 Sport. Veřejnoprávní televize si na letošek navíc přichystala novinku, jedna z jejích šestnácti kamer bude jezdit na třísetmetrové konstrukci podél tratě a stíhat projíždějící závodníky.

Reklama

Související témata: