Hlavní obsah

Štybar skončil na SP cyklokrosařů v Táboře pátý, vyhrál Nijs

TÁBOR

Vítěz úvodního závodu Světového poháru cyklokrosařů Zdeněk Štybar obsadil na domácím podniku v Táboře jako nejlepší z českých jezdců páté místo. Týden starou porážku z domácí trati v Kalmthoutu mu dnes vrátil obhájce celkového prvenství v seriálu Belgičan Sven Nijs, který na jihu Čech kraloval i před dvěma lety.

Článek

Loni porazil na trati v táborském sídlišti Nad Lužnicí kompletní světovou elitu Radomír Šimůnek, který v sobotu uzavíral první desítku. Do ní se prosadil i na sedmém místě Petr Dlask. Češi však poprvé od roku 2003 chyběli v Táboře na stupních vítězů.

Nijs se odpoutal z vedoucí skupinky v sedmém z devíti okruhů a v dějišti mistrovství světa v roce 2010 rozšířil svou bohatou sbírku o další prvenství i prémii 2300 eur (zhruba 62 tisíc korun). Štybar na vítěze ztratil 41 sekund. Další medailové příčky obsadili jiný Belgičan Klaas Vantornout a Nizozemec Lars Boom.

Nejlépe odstartovali do závodu Štybar, Boom a Belgičan Wellens, ale již od druhého kola se na špičce pelotonu pohybovali nejčastěji Nijs a Štybar. Za nimi se drželo dalších jedenáct jezdců včetně Dlaska a Šimůnka, ve druhé skupině jel Mlynář. To již nebyl na trati Kamil Ausbuher. Vítěz závodu z roku 2004 opustil okruh pro střevní potíže.

Nijs rozhodl v sedmém kole

Štybar a Nijs se neustále pokoušeli nástupy skupinu rozdělit, na soupeře získávali především na dvojici umělých překážek, které na rozdíl od ostatních dokázali přeskakovat v sedle svých kol. Jejich snaha slavila úspěch v polovině závodu. Štybar zaútočil a udrželi se ho pouze Nijs, Wellens, Boom a Vantornout.

V sedmém kole přišel Nijsův, po němž odpadli Wellens s Boomem. V předposledním okruhu Štybarovi došly síly. Jako blesk se na něj dotáhl jeho nástupce na trůnu pro mistra světa do 23 let Boom a rovnou mu i ujel. Záhy dojel také Vantornouta, ale ten před sebe Nizozemce nepustil. Před Štybara se dostal ještě Wellens.

Ve druhé skupině jeli takticky Dlask i Šimůnek, kteří si hlídali její čelo a soustředili se na závěr. Dlask v něm nestačil pouze na Francouze Moureye, Šimůnek těsně před vjezdem do cílové rovinky chyboval a připravil se o lepší výsledek.

Výsledky 2. závodu SP v cyklokrosu:
1. Nijs 1:04:53, 2. Vantornout (oba Belg.) -13, 3. Boom (Niz.) -19, 4. Wellens (Belg.) -33, 5. Štybar (ČR) -41, 6. Mourey (Fr.) -46, 7. Dlask (ČR) -50, 8. Heule (Švýc.) -52, 9. Chainel (Fr.) -54. 10. Šimůnek (ČR) -58, 11. Vervecken -1:00, 12. Aernouts -1:08, 13. Pauwels (všichni Belg.) -1:19, 14. Zahner (Švýc.) -1:23, 15. S. Vanthourenhout (Belg.) -1:38, 16. Mlynář -1:44, ...24. Kyzivát -2:18, 29. L. Klouček -3:06, 40. Chrobák -5:11, Ausbuher (všichni ČR) nedokončil.

Reklama