Hlavní obsah

Štybar byl i s pátým místem v Táboře spokojen

TÁBOR

I s pátým místem byl v cíli druhého závodu Světového poháru cyklokrosařů v Táboře spokojen český jezdec Zdeněk Štybar. Vítěz úvodního podniku v belgickém Kalmthoutu se chtěl i na domácím okruhu prosadit na stupně vítězů a dlouho se zdálo, že se mu to povede. V závěru však na nejlepší nestačil.

Článek

"Snažil jsem se držet Nijse, ale když mi odjel, tak jsem viděl, že je zle. Pak mě začali dojíždět další a psychicky jsem se zlomil," řekl novinářům dvojnásobný mistr světa mezi jezdci do 23 let. Poslední tři kola mu prý vůbec nejely nohy a fyzicky se trápil.

"Do závodu jsem dal vše. Chtěl jsem být opět na stupních vítězů. Slyšel jsem povzbuzování od mých belgických fandů, ale především od domácích příznivců, před nimiž jsem se chtěl ukázat. I páté místo je dobré, nemohu si myslet, že prvním rokem mezi jezdci elite budu vyhrávat pravidelně," připustil jednadvacetiletý český reprezentant.

Trať podle něj vysloveně Nijsovi vyhovovala. "Bylo to dnes o síle a tu on má ze všech jezdců největší. Já byl možná trochu až přemotivovaný, odevzdal jsem vše, takže musím být spokojen. Šel jsem na start s předsevzetím, že buď to dopadne dobře, nebo ne," prohlásil po sobotním závodě Štybar.

Nijs: Štybar jel výborně

Vítězný Sven Nijs, který se vrátil do čela světového žebříčku místo Štybara, si okruh navýsost pochvaloval. "Trať byla velmi dobrá, tvrdá a bylo snazší na ní vyhrát než v minulých letech," řekl Belgičan, který v minulé sezóně nasbíral rekordních 30 vítězství. Po závodě vyzdvihl Štybarův výkony. "Jel výborně. Je mladý a určitě v budoucnu vyhraje plno závodů Světového poháru," vysekl poklonu o deset let mladšímu soupeři.

Rozdílné názory měli jezdci na nový pískový úsek na trati. "Bylo to tím více o cyklokrosu. Když se z něj vyjede a jezdec dokáže zaspurtovat, tak je vidět, že má formu," řekl Nijs. Obhájci prvenství Radomíru Šimůnkovi se novinka nelíbila. "Pořadatelé tím nahráli Belgičanům a pokud v tom budou pokračovat směrem k mistrovství světa, tak to bude pěkné," poznamenal ironicky.

Štybar s pískem problém neměl. "Písek trošku eliminoval rychlost před stoupáním, které bylo tím pádem těžší, ale bylo to pro všechny stejné," uvedl Štybar. "Zdeněk před týdnem vyhrál u nás na písku, takže asi na něm jezdí dost dobře a nedělá mu to problémy," dodal Nijs.

Boom: Za třetí místo jsem nakonec rád

V plném zápřahu je třetí v cíli Nizozemec Lars Boom, který před necelým měsícem absolvoval světový šampionát na silnici ve Stuttgartu a vybojoval zlato v časovce jezdců do 23 let. "Týden jsem odpočíval a potom začal volněji trénovat na krosovou sezónu. Plánuji, že ji absolvuji celou a doufám, že uspěju i na mistrovství světa," řekl Boom, který měl vynikající závěr. "Když jsem odjel Štybarovi, tak jsem doufal, že bych mohl útočit i na druhé místo, ale nakonec jsem byl rád, že jsem stupně vítězů uhájil," dodal Boom.

Sedmý Petr Dlask by se rád viděl ve výsledkové listině výš. "Byl jsem zvyklý být mezi první pětkou a chci se tam vrátit. I před týdnem jsem měl natrénováno, nohy byly dobré, ale výsledek špatný," připomněl nevydařený závod v Kalmthoutu.

Dlask velmi rád závodí před domácími diváky, v Táboře získal v roce 2001 titul vicemistra světa. "Je to jeden závod v roce, kdy doma jedeme s nejlepšími světovými jezdci. Vždy se chci ukázat a podat co nejlepší výkon. Když však ujela vedoucí skupina, kde byl Štybar a dva spolujezdci z mé stáje, tak jsem se soustředil na co nejlepší umístění ze druhé skupiny," řekl Dlask.

Reklama