Hlavní obsah

Kreuziger prodloužil smlouvu se stájí Liquigas do roku 2010

Český cyklista Roman Kreuziger předčasně prodloužil smlouvu v italské cyklistické stáji Liquigas až do roku 2010. Jedenadvacetiletý jezdec měl původně smlouvu ještě na příští rok, ale druhý tým celkového pořadí ProTour letošní sezóny si jej už nyní pojistil i na další dvě sezóny.

Článek

"Určitě to bylo na základě toho, že se mnou byli spokojeni. Tak dlouhou smlouvu nabídlo vedení jen mně a Vincenzovi Nibalimu. Budu tak mít možnost navázat na vzestup své výkonnosti a jednou bych se chtěl pokusit o umístění mezi nejlepšími v některém ze tří nejvýznamnějších etapových závodů," řekl v pátek na setkání s novináři Kreuziger, který při letošní premiéře obsadil na španělské Vueltě velmi dobré 21. místo.

Podle české naděje věří stáj Liqugas, že v roce 2010 už bude ve svých čtyřiadvaceti letech schopen útočit na první pětici Tour de France, Vuelty či Gira d'Italia. V příští sezóně byl měl juniorský mistr světa z roku 2004 jet Tour de France. "Rád bych vyhrál třeba nějaký týdenní závod série ProTour a také ubral ty sekundy, které mě v prolozích na závodech v Romandii či Paříž-Nice odsunuly na druhá místa," naznačil svůj cíl pro rok 2008 Kreuziger.

Zatím prý ale není schopen říci, zda je jezdcem pro etapové závody či spíše pro jednorázové starty. "Ale v rove 2010 již budu já i stáj vědět, zda jsem kompletní cyklista, který umí jet v kopcích, má časovku a zvládne i rovinaté etapy. Fyzicky stále rostu, uvidí se až za tři roky," uvědomuje si Kreuziger, že je teprve na začátku své cyklistické profesionální kariéry.

Zájemců o Kreuzigerovy služby bylo více

Smlouvu v týmu Liquigas prodloužil i přesto, že měl i jiné nabídky. "Zájem měla stáj CSC a další. Mohl jsem tam dostat více peněz, ale dal jsem přednost svému růstu. Všude jinde by mohlo dojít k rivalitě mezi mladými jezdci, zatímco v Liqugas vím, že sázejí na mě a Nibaliho," uvedl Kreuziger.

Nibali prý dává přednost Giru, takže by se jejich zájmy neměly křížit. "Já jsem jezdec do tepla a na Giru hrozí mnohdy zima a sníh a v tom nejsem schopen závodit tak dobře, proto upřednostňuji Tour. Na jarních klasikách jsme si zase schopni pomoci," zdůraznil Kreuziger.

Na prodloužení kontraktu byl již dohodnut dříve s tím, že nabídka pro něj byla maximálně uspokojivá. "Oproti té současné smlouvě je výrazně lepší a jsem maximálně spokojený. Důležité pro mě je i to, že jsou v ní zaneseny bonusy za úspěchy, které budou promítnuty vždy do smlouvy na další rok," prozradil Kreuziger.

První závod by jel rád na přelomu ledna a února

V týmu Liqugas dojde v nové sezóně k řadě změn, odejde například i největší hvězda Danila di Luca, vítěz letošního Gira d'Italia. "Ani naše stáj si nemůže dovolit zaplatit každého, proto odchází. Je to výborný jezdec a parťák, dokázal nám mladým poradit a vše říci do očí," lituje Kreuziger odchodu kapitána týmu.

Kromě Di Luky končí v týmu i Švéd Bäckstedt, Italové Spezialetti, Paolini, Failli, Capecchi, Chicchi a zřejmě i Gasparotto. "Přijdou ale další. Výraznou posilou bude Bennati, pro něhož není problém vyhrát deset závodů za sezónu," pokračoval český jezdec s tím, že k oporám budou patřit i Španěl Beltran a Nibali s Pellizottim.

Kreuziger si nyní po náročné sezóně užívá volna. "Jdu se rád projít se psem, zajdu na nákupy a taky si zahraji hokej, ale ten musím opatrně. Koncem listopadu ale máme již první soustředění, kde se bude řešit program na sezónu, a pravou přípravu začnu začátkem prosince. Týden na Lago di Garda, kde bydlím, potom s celým týmem deset dnů ve Španělsku. První závod bych jel rád na přelomu ledna a února v Jihoafrické republice, kde bude dostatek tepla a závodit se bude v nadmořské výšce od 1800 do 2200 metrů, což je na rozjetí ideální," dodal Kreuziger.

Za nejlepší by považoval program se starty na jarních klasických závodech, potom odpočinek a příprava na léto. Dále na rozjetí start na Romandii či Dauphiné Libéré a potom Tour de France.

Reklama