Hlavní obsah

Rasmussen neměl podle komise do Tour vůbec odstartovat

Vyloučení dánského cyklisty Michaela Rasmussena z letošní Tour de France bylo oprávněné, jezdec týmu Rabobank však vůbec neměl být připuštěn na start závodu kvůli opakovanému úmyslnému vyhýbání se dopingové kontrole. K takovému závěru dospěla nezávislá vyšetřovací komise pod vedením bývalého šéfa Nizozemského olympijského výboru Petera Vogelzanga.

Článek

Komise v pondělní zprávě zároveň kritizuje vedení stáje i Mezinárodní cyklistické unie UCI kvůli údajné liknavosti a neprofesionalitě.

"Tým a jeho vedoucí Theo de Rooij nereagovali odpovídajícím způsobem na počínání Rasmussena před Tour," stojí ve zprávě komise.

Rasmussena tým stáhl z Tour až po 16. etapě slavného závodu v době, kdy Dán jezdil ve žlutém dresu průběžného lídra pelotonu. Jeho okolí přitom dávno vědělo, že jej dopingoví komisaři UCI během přípravy nejméně třikrát nezastihli na místě, které nahlásil. Tím Rasmussen porušil pravidla o dopingu, na což měla UCI podle komise zareagovat jednoznačně a nekompromisně, ale neučinila to. "Unie by měla být ve věci formulování a prosazování pravidel o dopingu a dohledu nad jejich dodržováním profesionálnější," uvedl Vogelzang.

Třiatřicetiletý Rasmussen v minulém týdnu přiznal, že o místě svého pobytu v přípravě lhal, a vysvětlil to osobními důvody a rodinnými problémy. Komise i toto tvrzení nicméně označila za nedůvěryhodné. Cyklistovi teď hrozí dvouletý trest.

Reklama