Hlavní obsah

Časopis Focus: Ullrich si dopingem pomohl k triumfu na Tour 1997

Podle německého časopisu Focus cyklista Jan Ullrich dopoval už během svého triumfu na Tour de France v roce 1997. Časopis se odvolává na záznamy rozhovorů mezi Ullrichovým dlouholetým trenérem Rudym Pevenagem a bývalým masérem jezdcovy stáje Telekom Jefem d'Hontem.

Článek

Pevenage v rozhovoru, který byl nahrán bez jeho vědomí, řekl, že Ullrich dopoval už při příchodu do Telekomu v roce 1996. Nahrávky navíc odhalují Pevenagovu klíčovou roli v organizovaném užívání zakázaného krevního dopingu EPO v devadesátých letech a následném přechodu ke krevním transfuzím.

Ullrich, který je jediným německým vítězem Tour de France, užívání zakázaných látek opakovaně popřel. Kvůli účasti ve španělském dopingovém skandálu však loni přišel o start na Tour de France a v únoru ukončil kariéru, protože už dopingová nařčení nehodlal dál snášet.

Masér D'Hont v červnu přišel s obviněním, že Ullrich bral EPO a růstové hormony. Bývalí týmoví kolegové německého závodníka Dán Bjärne Riis a Němec Erik Zabel se k dopování přiznali.

Reklama