Hlavní obsah

Česká stáj požádala o divokou kartu na starty v ProTour

PRAHA

Cyklistická stáj PSK Whirlpool Author požádala o divokou kartu pro starty v závodech elitní kategorie ProTour. Český tým nyní čeká, zda Mezinárodní cyklistická unie UCI zaregistruje jeho přihlášku do druhé divize takzvaných profesionálních kontinentálních týmů. Dosud měla stáj status o kategorii nižší.

Článek

"Ohledně divoké karty na ProTour ale ještě není jisté, zda zaplatíme poplatek pro její přidělení. Spíše bychom se chtěli v prvním roce ve vyšší kategorii rozkoukávat," řekl dnes novinářům ředitel týmu Vladimír Vávra. UCI registruje momentálně dvacet uchazečů o divokou kartu pro starty v ProTour.

Pro posun do kategorie profesionálních kontinentálních týmů musela stáj rozšířit počet závodníků z dosavadních třinácti na šestnáct a soupisku se jí povedlo zaplnit. "Podařilo se udržet všechny stávající opory Andrleho, Benčíka, Mareše, Kozubka či Bucháčka. Stáj posílili němečtí jezdci Andre Schulze, který naposledy působil ve stáji Wiesenhof, a Patrik Keller a také slovenský talent Michal Škvarka," vyjmenoval Vávra.

Především Schulze by měl měl být oporou, předchází jej pověst špičkového sprintera. V letošním roce vyhrál například etapy při závodu Kolem Bavorska či Okolo Číny. "Klasický spurtér nám chyběl. Schulze je jezdec, který má na kontě už šestnáct vítězství," pokračoval Vávra.

Stáj má naplánované starty výhradně v závodech kategorie 1 a Hors Classe. Premiéru v novém roce si tým odbude při etapovém závodě Kolem Kataru v závěru ledna. "Budeme jezdit i závody na domácích silnicích, to ale jen jako výběr, protože podle pravidel můžeme jinak startovat pouze na závodech zařazených do kalendáře UCI. Prioritní pro nás jsou domácí šampionát, mistrovství světa, pro jezdce do 23 let mistrovství Evropy a také olympijské hry," dodal Vávra.

Reklama