Hlavní obsah

Českým cyklokrosařům se v Koksijde nevedlo, vyhrál opět Nijs

KOKSIJDE

Českým cyklokrosařům nevyšel čtvrtý závod Světového poháru. Na písčité trati v belgickém Koksijde v sobotu skončil jako nejlepší ze sedmičlenného týmu Zdeněk Štybar, který po pádu v závěru obsadil až patnácté místo. Další kandidát na přední umístění Radomír Šimůnek závod nedokončil. Druhého triumfu při čtvrtém pokračování seriálu se dočkal vedoucí muž světového žebříčku Belgičan Sven Nijs.

Článek

Nijs v Koksijde vyhrál už potřetí za sebou, třebaže měl v sobotu dva pády. Znovu ale všechny soupeře pokořil stejně jako v SP na konci října v Táboře. Předtím vyhrál úvodní pohárový závod Štybar a před dvěma týdny v Pijnackeru domácí Nizozemec Lars Boom.

Ten v sobotu svedl neúspěšný napínavý souboj o druhou příčku až do cílové pásky s Erwinem Verveckenem, oba na nejlepšího cyklokrosaře sezóny ztratili čtyři sekundy. Štybar za Nijsem přijel o více než dvě minuty později.

"Počítal jsem s lepším umístěním, ale v posledním kole měl (Štybar) v písku pád a přišel o šest míst," řekl český reprezentační trenér Petr Klouček. Šimůnek se ve druhém kole držel dokonce na druhé pozici, ale kvůli žaludečním potížím musel ze závodu odstoupit. "Na této trati se nám tradičně nedaří, nezlomili jsme to ani dnes," dodal Klouček.

Juniorům se vedlo lépe

Juniorům se vedlo lépe, Lubomír Petruš skončil druhý, Filip Adel čtvrtý. "Oba patří ke světové špičce a dokazují to prakticky každý závod," řekl Klouček, jehož potěšilo i deváté místo Pavly Havlíkové v závodě žen. "Nezajela sice tak dobře jako dva předchozí podniky, přesto je umístění v elitní desítce slušné," dodal trenér.

Závod žen poprvé letos vyhrála Nizozemka Daphny van den Brandová, vítězka dvou předchozích závodů Katie Comptonová z USA za ní ztratila sedm sekund.

Peloton cyklokrosařů se nyní přesune do nizozemského Gietenu, kde v neděli pokračuje jiný elitní seriál Superprestige.

Výsledky:
Muži: 1. Nijs 1:07:37, 2. Vervecken (oba Belg.), 3. Boom (Niz.) oba -4, 4. Vantornout -11, 5. Wellens (oba Belg.) -21, 6. Groenendaal (Niz.) -23, 7. S. Vanthourenhout -29, 8. Aernouts (oba Belg.) -41, 9. Van Gils -46, 10. De Knegt (oba Niz.) -1,02, ...15. Štybar -2:09, 28. Ausbuher -5:26, 29. Klouček -6:04, 34. Chrobák -7:04, 37. Menger -7:08, 41. Bambula -1 kolo, Šimůnek (všichni ČR) nedokončil.
Ženy: 1. Van den Brandová (Niz.) 41:32, 2. Comptonová (USA) -7, 3. Salvetatová (Fr.) -10, 4. Hormesová-Ravenstijnová (Niz.) -40, 5. Wymanová (Brit.) -42, 6. Pohlová (Něm.) -42, ...9. Havlíková (ČR) -1:42.

Reklama