Hlavní obsah

Kreuziger by měl startovat na Tour de France

Na startu nejtěžšího etapového závodu Tour de France by měl být po roční pauze opět český cyklista. Ve stáji Liquigas se ocitl v devítičlenném výběru Roman Kreuziger. Pokud se 5. července na start třítýdenní slavné Tour postaví, stane se sedmým českým účastníkem v historii.

Článek

"Na krátkém soustředění v Itálii mi šéfové řekli, že s mým startem na Tour určitě počítají," řekl dnes ČTK dvaadvacetiletý Kreuziger, který v týmu ProTour podepsal na začátku listopadu novou smlouvu až do roku 2010. Z tria nejvýznamnějších etapových závodů Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta zatím český talent absolvoval etapy ve Španělsku a při letošním debutu obsadil solidní 21. místo.

Případným startem na Tour by se stal následovníkem českých cyklistů Květoslava Palova, který jako první startoval v roce 1987, Jána Svorady, Pavla Padrnose, Tomáše Konečného, Reného Andrleho a Jana Hrušky. Letos Češi po šesti letech na Tour chyběli.

Tour de France však není jediným Kreuzigrovým cílem pro příští sezonu. Rád by se také kvalifikoval na olympijské hry v Pekingu a na světovém šampionátu ve Varese chce odčinit letošní nezdar ze Stuttgartu. Program má však přesně naplánovaný zatím jen do Tour.

Vueltu jet nehodlá

Brzy jej čeká se spolujezdci soustředění nedaleko Valencie a 8. ledna týmová prezentace v Miláně. Ve druhé polovině ledna absolvuje osmnáctidenní soustředění v JAR, které zakončí prvním etapovým závodem. Od poloviny února absolvuje závod Kolem Kalifornie. "Měl bych mít volnější začátek s tím, že bych chtěl jet v závěru března závod Coppi Bartali. Potom bude nabitý duben, v jehož závěru bych chtěl alespoň zopakovat šesté místo z loňského roku ze závodu Kolem Romandie," líčil Kreuziger.

V květnu počítá především s přípravou v Livignu, a pak už přijde série etapových závodů. "Kolem Lucemburska, Kolem Švýcarska a jako vrchol Tour. Tam mi zatím program končí," uvedl Kreuziger. Jasno má ještě v tom, že příští rok nepojede Vueltu. "Jsem ještě mladý na to, abych zvládl dva třítýdenní etapáky. To by byla hloupost, tělo si musí odpočinout," uzavřel.

Reklama