Hlavní obsah

Vinokurov po dopingu na Tour dostal jen roční trest

ASTANA

Jen roční trest oproti obvyklé dvojnásobné délce dostal kazašský cyklista Alexander Vinokurov za porušení pravidel o dopingu. Čtyřiatřicetiletý jezdec byl během letošní Tour de France usvědčen z užití nepovolené krevní transfuze a okamžitě dostal vyhazov od stáje Astana. Národní svaz mu zastavil činnost jen do července příštího roku, takže by mohl stihnout olympiádu v Pekingu.

Článek

Výše trestu se však nezamlouvá Mezinárodní cyklistické unii, které neustále přibývají starosti s dopingovými hříšníky a chce s nimi tvrdě bojovat. Proto nevyloučila, že se proti dnešnímu rozhodnutí kazašského svazu odvolá ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne. "Máme měsíc na to, abychom verdikt prostudovali. Během této doby můžeme odvolání k CAS podat," potvrdil mluvčí UCI Enrico Carpani.

Vinokurov byl pozitivně testován v závěru druhého týdne červencové Tour po časovce, kterou nečekaně s velkým náskokem vyhrál. Jeho provinění následně potvrdila analýza vzorku B. Ze slavného závodu na žádost organizátorů pak odstoupili i jeho kolegové z Astany. Vinokurov doping popírá a hodlá napadnout věrohodnost laboratoře Chatenay-Malabry, která jeho vzorek zpracovávala.

Olympijské hry v Pekingu začnou v srpnu, tedy až po vypršení Vinokurovova trestu. Zkušený cyklista se tak na čínských silnicích může pokusit získat další medaili po stříbru ze Sydney 2000.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články