Hlavní obsah

Potrestaný Vinokurov ukončil cyklistickou kariéru

ALMATY

Kazašský cyklista Alexandr Vinokurov, který ve čtvrtek dostal roční trest za doping při letošní Tour de France, ukončil kariéru. Své rozhodnutí oznámil čtyřiatřicetiletý jezdec v pátek na tiskové konferenci, na které prohlásil, že pravidla neporušil a hodlá dál bojovat o očištění svého jména. "Chci dokázat, že jsem nevinný a výsledky testů byly jen fraška," prohlásil Vinokurov.

Článek

"Končím. Už nechci mít s tímhle sportem nic společného. Zavírám dveře a odcházím," uvedl Vinokurov, jedna z největší cyklistických hvězd uplynulých let.

Do Tour letos odstartoval jako hlavní favorit, ale při pádu se ošklivě potloukl a následným bojem navzdory bolesti získal sympatie mnoha fanoušků. Přízeň však záhy ztratil, když byl v závěru druhého týdne červencového závodu usvědčen z nepovolené krevní transfuze. Stáj Astana svou hlavní hvězdu vzápětí propustila.

"Škoda, že moje kariéra končí takhle, ale chci získat zpátky svou čest. Chci dokázat, že jsem nevinný a výsledky testů byly jen fraška," řekl Vinokurov, který loni vyhrál Vueltu. Mezi jeho velké úspěchy patří také pět etapových vítězství na Tour de France, několik triumfů na slavných jednorázových závodech či prvenství v etapových závodech Kolem Švýcarska a Německa a stříbrná olympijská medaile ze Sydney.

Od národního svazu Vinokurov ve čtvrtek dostal pouze roční distanc místo obvyklého dvouletého trestu, takže by mohl stihnout olympiádu v Pekingu. Verdiktu kazašských funkcionářů se ihned podivila Mezinárodní cyklistická unie, která oznámila, že ho prozkoumá a možná se proti rozhodnutí odvolá ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne. Po pátečním oznámení Vinokurova by však šlo nejspíš už pouze o formalitu.

Reklama