Hlavní obsah

Králem českých cyklistů se stal dráhař Kaňkovský

PRAHA

V pořadí 43. Králem českých cyklistů byl v pátek v Praze vyhlášen čtyřiadvacetiletý dráhař Alois Kaňkovský. Jezdec Dukly Praha vybojoval na světovém šampionátu na Mallorce zlatou medaili v omniu a s Petrem Lazarem skončili na stejném oválu bronzoví v bodovacím závodě dvojic. Na pomyslném trůnu Kaňkovský vystřídal Michala Prokopa.

Článek

V hlasování odborníků a novinářů mu byl největším soupeřem vítěz ankety z roku 2004 Roman Kreuziger, člen profesionální italské stáje Liquigas. Kaňkovský ale převážil souboj dráhařů se silničáři ve prospěch dráhových jezdců, pro které získal čtrnácté prvenství. Závodníci na silnicích dosud vyhráli třináctkrát.

Dominantními postavami v historii anket jsou nicméně dvacetinásobní mistři světa v kolové bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, kteří zvítězili osmkrát.

"Ocenění je to určitě velmi prestižní. V listině vítězů jsou pouze velikáni české i československé cyklistiky, o to více si toho vážím. Jen mě trochu mrzí, že si korunu nemůžu převzít osobně. Ale bojuju na Světovém poháru v Pekingu o účast na olympijských hrách," vysvětlil ČTK Kaňkovský svou absenci na dnešním vyhlášení v Kongresovém centru.

Úspěšný rok 

Stejně jako v minulých letech nebyla volba vítěze snadnou záležitostí, protože čeští cyklisté přivezli z mistrovství světa a Evropy řadu medailí. "I letošní rok jsme byli nadmíru úspěšní," bilancoval na slavnostním večeru svazový předseda Marián Štětina a připomněl medaile cyklokrosařů, krasojezdkyň, dráhařů, bikerů či hendikepovaných cyklistů.

Letos poprvé byli vyhlášeni i nejlepší jednotlivci ve všech odvětvích. Silničním cyklistům kraluje Kreuziger, který při svém letošním debutu na etapovém závodu Vuelta skončil na skvělém 21. místě. Dráhařům vévodí Kaňkovský. Nejúspěšnějším jezdcem nové olympijské disciplíny BMX se stal Michal Prokop, čtvrtý z mistrovství světa, a cyklokrosu vévodí Lukáš Klouček, bronzový z ME jezdců do 23 let.

Bronz z MS a stříbro z ME ve stejné věkové kategorii zajistilo v kategorii MTB prvenství Jaroslavu Kulhavému a mezi sálovými cyklisty vyhrály Andrea Petříčková s Ivou Valešovou, bronzové z MS v krasojízdě. Nejlepším hendikepovaným cyklistou se stal Jiří Ježek.

Po tříleté nadvládě Terezy Huříkové získala titul Miss české cyklistiky v internetovém hlasování bikerka Jitka Škarnitzlová, druhá juniorka ze světového šampionátu v cross country.

Reklama