Hlavní obsah

Vinokurov: Za dopingové aféry může nedostatek peněz a slabá UCI

ALMATY

Bývalý slavný kazašský cyklista Alexandr Vinokurov si myslí, že je cyklistika stejně čistá jako ostatní sporty. Za vlnu dopingových afér podle něj může nedostatek peněz a slabá mezinárodní federace UCI. Kvůli tomu jsou cyklisté snadným terčem médií a bojovníků proti dopingu.

Článek

Vinokurov minulý týden ukončil kariéru poté, co dostal roční trest za zakázanou krevní transfuzi na letošní Tour de France. Ta byla plná dopingových skandálů, ale podle Kazacha je v tom cyklistika nevinně. "Cyklistika je obětním beránkem. Nemyslím si, že by byla špinavější než jiné sporty jako fotbal nebo tenis. Je prostě populární hledat kolem cyklistiky senzace a prostě to zkoušejí co nejčastěji," posteskl si bývalý lídr stáje Astana, který před Tour patřil k favoritům.

Umožňuje to podle něj také malý objem peněz, které se v cyklistice ve srovnání s velkými sporty točí. "V celé cyklistice se pohybuje řekněme 200 miliónů eur. Ale když si vezmete například fotbal, tak jenom v Chelsea to může být tak 300 miliónů. To jsou úplně jiné peníze," vysvětlil.

Mezinárodní federace UCI navíc podle něj není tak silná jako jiné sportovní svazy, před jejichž dopingovými prohřešky Světová antidopingová agentura WADA zavírá oči. "Jestli WADA opravdu bojuje za čistý sport, tak proč ze seznamu doktora Fuentese, na němž je 150 sportovců, zveřejní jenom cyklisty?" upozornil Vinokurov v souvislosti s velkým dopingovým skandálem ve Španělsku. Navzdory trestům pro závodníky byl u civilních orgánů tento případ uzavřen bez jakýchkoliv obvinění.

Vedení světové cyklistiky podle Vinokurova ohrožuje budoucnost tohoto sportu, když podléhá tlaku ze strany organizace WADA. "Jestli to bude pokračovat, může se stát, že bude cyklistika vyřazena z olympijského programu. A pak prostě umře."

V souvislosti s dopingovými skandály je prý nutné obviňovat spíše funkcionáře než cyklisty. "Vidím nás jako dobrou skupinu lidí se špatným dirigentem. Každý si hraje svou vlastní hudbu a nakonec z toho je naprostý zmatek," prohlásil Vinokurov.

Reklama