Hlavní obsah

Španělský cyklista Beloki ukončil kariéru

MADRID

Čtyřiatřicetiletý cyklista Joseba Beloki ukončil kariéru. Mezi největší úspěchy španělského závodníka patří dvě třetí místa a jedna druhá příčka na Tour de France z let 2000 až 2002.

Článek

"Odcházím s hlavou vztyčenou a jsem pyšný na to, co jsem v cyklistice dokázal," řekl Beloki, který naposledy závodil loni v květnu. "Doufal jsem, že ukončím kariéru na vrcholu, ale pochopil jsem, že ten už mám dávno za sebou," dodal.

Belokiho kariéru v podstatě ukončil pád v deváté etapě Tour de France v roce 2003. Při něm si nadvakrát zlomil stehenní kost, loket a zápěstí. Po komplikovaném a opakovaném léčení se Španěl sice vrátil, ale na předchozí výsledky už nikdy nenavázal. Na své poslední Tour před dvěma lety obsadil 75. místo, od té doby byl prakticky bez angažmá.

Jméno rodáka z baskického Lazkaa se také objevilo v dopingové aféře kolem lékaře Eufemiana Fuentese, kterou odstartovala policejní razie v laboratořích v Madridu a Zaragoze, při níž bylo objeveno vybavení pro krevní doping a balíčky s krví asi padesáti jezdců. "Cyklisté žijí v beznadějném momentu utrpení, solidarity, lží a zrady. Cyklistika pomalu umírá," prohlásil Beloki.

Reklama