Hlavní obsah

Štybar: Na dres mistra světa ještě nemám, tak chci ten český

Cyklokrosař belgické stáje Fidea Zdeněk Štybar je největším favoritem domácího šampionátu. V rozhovoru pro deník Právo závodník přiznává, že by rád udržel formu až do světového šampionátu. „Byl bych rád, aby vygradovala právě na mistráku a minimálně vydržela do mistrovství světa v Itálii.“

Článek

S Radomírem Šimůnkem jste největšími adepty na český titul. Vidíte to stejně?

Já bych to tak jasně neviděl. Jde o vrchol domácí sezóny a všichni budou maximálně nachystaní. Rozhodně nikoho neodepisuji, může překvapit i někdo z kluků, kteří ještě závodí v kategorii do 23 let.

Podle výsledků v zahraničních závodech máte skvělou formu...

Byl bych rád, aby vygradovala právě na mistráku a minimálně vydržela do mistrovství světa v Itálii.

Svůj jediný domácí titul jste získal před třemi lety v Mladé Boleslavi. Láká vás vidina dalšího prvenství?

Je to pro mě obrovská motivace. Na to, abych jezdil v dresu mistra světa, jsem ještě malý kluk. Tak chci ten český dres. Mistr republiky je pořád něco nadstandardního, navíc ten dres můžu vozit celý rok. V týmu by byli moc rádi, kdybych český šampionát vyhrál.

Chystal jste se na závod v Mnichově Hradišti nějak speciálně?

V pátek jsem byl na trati s mým trenérem Vojtou Červínkem. Byl to takový lehký trénink, jen jsem si to chtěl projet.

Před vánocemi jste byl na soustředění na Mallorce. Sešel jste se tam stejně jako loni s nejlepším cyklokrosařem planety Svenem Nijsem z Belgie?

Byl tam týden. Ale nejen on, i někteří další Belgičané a třeba také Lukáš Klouček.

Nijs je jeden z vašich největších soupeřů. Je mezi vámi už kamarádský vztah?

Už vloni jsme se dost sblížili. Je to kamarád. Trénovat s ním je hodně přínosné. Vždycky se od něj můžu něco naučit. Popovídáme si, zatrénujeme.

Osvědčilo se vám soustředění v teple?

Byl to hodně dobrý trénink. Po čtrnácti dnech na Mallorce jsem ještě odjel na týden do Itálie a týden jsem trénoval v Trevisu na trati mistrovství světa. Neponechal jsem nic náhodě, už se mi podobný model osvědčil v minulosti.

Sezóna graduje, cyklokrosaři měli na přelomu roku nesmírně náročný program. Necítíte únavu?

Já jsem v této sezóně starty dost zredukoval, nemám toho tolik jako vloni. Zatím mi to vychází perfektně. Mám prostor na kvalitní trénink, od Vánoc jsem měl jen čtyři závody. Den ode dne se cítím líp.

Reklama