Hlavní obsah

Stanice ARD: Ve vídeňské laboratoři možná dopoval i Rasmussen

VÍDEŇ

Ke klientům podezřelé krevní laboratoře ve Vídni údajně patřili elitní cyklisté a také němečtí běžci na lyžích a biatlonisté. Uvedla to v úterý německá televize ARD. Z jejích informací vyplývá, že němečtí sportovci tvořili dvě třetiny z odhadovaných 30 sportovců, kteří si do vídeňské laboratoře Humanplasma jezdili pro krevní doping.

Článek

Do skupinky podezřelých cyklistů podle ARD patří elitní jezdci jako Dán Michael Rasmussen, jehož kvůli porušení dopingových pravidel odvolal tým z loňské Tour de France, kterou tehdy vedl, nebo Rus Denis Meňšov, Rakušan Georg Totschnig a Nizozemec Michael Boogerd. Někteří z nich už obvinění popřeli, stejně jako trenéři německé reprezentace běžců a biatlonistů.

"Někteří si myslí, že dopují všichni, ale naše úspěchy jsou čisté. Za své sportovce dávám ruku do ohně," prohlásil kouč běžců Jochen Behle. Že by laboratoř poskytovala sportovcům zakázané transfuze krve, v úterý popřel i jeden z ředitelů společnosti Lothar Baumgartner. "Zpochybňuji tyto informace. Nikoho z těchto pánů neznám," reagoval na některá uvedená jména v rozhovoru pro rakouskou agenturu APA.

Kauzu vyšetřuje rakouská kriminální policie i vídeňské státní zastupitelství, které o to požádalo ministerstvo vnitra poté, co se na něj obrátila Mezinárodní antidopingová agentura WADA.

Reklama