Hlavní obsah

Cyklokrosař Šimůnek: Při řeči o medaili mě polije horko

Jan KrůtaSport.czPrávo

Až deset cyklokrosařů si brousí zuby na cenné kovy z nadcházejícího světového šampionátu v italském Trevisu. Mezi nimi i Radomír Šimůnek, kterému mistrovství v uplynulých dvou letech nevyšla. „Defekty mě připravily o lepší umístění a doufám, že už jsem si smůlu vybral,“ říká čtyřiadvacetiletý český reprezentant v rozhovoru pro Právo.

Článek

Až do světového šampionátu, který se jede koncem příštího týdne v Itálii, zůstáváte v Belgii. Proč jste zvolil takový model přípravy?

Je tady lepší počasí, deset stupňů nad nulou. Bydlím u známých, kteří už podporovali tátu, když ještě závodil. Poslední Světový pohár je v neděli v Nizozemsku, to je autem kousek a také se mohu v klidu připravovat.

Jak vypadá váš tréninkový den?

Chodím trénovat s belgickým stájovým kolegou Albertem, největším favoritem na zlato v kategorii do 23 let. Jezdíme na silnici, v terénu, za motorkou. Mám to přesně nalajnované od táty, který je mým jediným trenérem. Teď už je to spíš ladění formy, protože co člověk nenatrénoval dosud, tak za týden nedožene. I když táta v Belgii zrovna není, jsme spolu denně v kontaktu a vše probíráme.

Co vám před vrcholem sezóny otec, čtyřnásobný mistr světa, radí?

Abych si z toho nedělal těžkou hlavu, že jde o jeden závod. A když se nepovede, svět se nezboří. Spíš mě chce hodit do pohody, hodně mi věří. Slovo medaile skloňuje nejvíc on, ale sám dobře ví, jak je těžké ji získat právě na mistrovství světa. Hodně optimistický je i brácha Dany. To je takový můj psycholog. Vždycky mě zblbne, že pojedu o medaili.

Myslíte si, že cenný kov bude v Trevisu viset vysoko?

Při řeči o medaili mě polije horko. Hodně rychlá trať by mi tam mohla vyhovovat. Podle mě jsou ale největšími favority Boom, Wellens a Nijs, ale na stupně vítězů může myslet až deset lidí. My se Zdeňkem Štybarem jsme už v sezóně ukázali, že jsou i oni k poražení.

Jaký je tedy váš cíl?

Chci zajet co nejlíp. V minulých dvou letech mě defekty připravily o lepší umístění a doufám, že už jsem si smůlu vybral. Za deváté místo si toho ale moc nekoupím. Počítají se první tři a nejvíc mistr světa…

Reklama