Hlavní obsah

Štěpánka čekal ve Voskresensku šok

PRAHA

Epizodní charakter mělo působení hokejového obránce Martina Štěpánka, mistra světa z Petrohradu 2000, v ruském celku Chimik Voskresensk. "Třebaže jsem s tamním klubem podepsal smlouvu a 3. července vyjel na led k přípravě, po třech týdnech mi oznámili, že už se mnou nepočítají," líčí nečekaný sled událostí 32letý bek.

Foto: archiv

Martin Štěpánek

Článek

"Když dorazil Tenkrát z finského Oulu, nechali si další české útočníky Procházku a Steinera a já se stal nadpočetným cizincem. Byl to pro mě šok, proto jsem okamžitě odletěl domů," přiblížil Štěpánek.

Momentálně je bez angažmá

"Postupně se s tím srovnávám a musím říci, že Voskresensk na mě zapůsobil jako hrozné město. Bydlení příšerné, žádná restaurace, kam by se dalo zajít na jídlo. Neviděl jsem ani žádný supermarket, jen tržnice a pultový prodej. Vůbec jsem si nepřipadal jako v Evropě," přibližuje svoje poznatky protřelý hokejista.

"Ani z hokejového hlediska to nebylo zdaleka ideální. Tým postoupil do superligy po čtyřech letech, ale museli jsme si například kupovat izolace na hokejky nebo ručníky. Nepralo se tam ani prádlo. Kdybych dopředu věděl, jak to v klubu vypadá, už by mě do Voskresensku nezlákaly ani slibované finanční nabídky. Jsem první z českých kluků, kdo letos v Rusku předčasně skončil a asi ne poslední," tvrdí Štěpánek.

Vzpomíná na Švýcarsko

A co kdyby o něj stál jiný ruský zájemce? "Rusové jsou nevypočitatelní a nerad bych jim podruhé naletěl. Zvažoval bych snad jen štaci v Moskvě, kde jsou jiné životní podmínky, než v ostatních částech země," říká hokejista, který předtím už okusil hokejový chlebíček ve Finsku a loni ve Švýcarsku.

"Pokud by se naskytla příležitost, hned bych se tam vrátil. Mojí první volbou by byl znovu klub Ambri-Piotta, prostě Alpy, sluníčko, pohoda. Hráčských míst ve švýcarských mužstvech je ale málo a cizinců se stejnými touhami hodně," podotýká Štěpánek.

Návratu do extraligy se nebrání

V pondělí se odchovanec ústeckého hokeje objevil na tréninku prvoligového Slovanu Ústí nad Labem, tedy v městě trvalého bydliště. O den později si na tamnějším ledě zahrál za Tým hvězd. "Moje práva pro extraligu stále vlastní Litvínov, ale nikdo z Chemopetrolu asi vůbec neví, že jsem doma. Doufám, že agent Hamal něco rozjede a zkusí mi sehnat solidní působiště."

"Jak říkám, láká mě především zahraničí, ale jen na slušné úrovni. Za určitých okolností bych neodmítl ani návrat do extraligy. Bavil jsem se s některými libereckými hráči. Prý se zeptají vedení, jestli by mě třeba nevzali," uzavírá někdejší reprezentant.

Reklama