Hlavní obsah

Kupfernagelová získala čtvrtý titul mistryně světa v cyklokrosu

TREVISO

Na ženský cyklokrosový trůn se po dvouleté přestávce vrátila německá závodnice Hanka Kupfernagelová. Historicky nejúspěšnější cyklokrosařka získala v Trevisu již čtvrtý světový titul. Na stupně vítězů ji doprovodily Marianne Vosová z Nizozemska a Francouzka Laurence Leboucherová. Česká naděje Pavla Havlíková, čtvrtá žena světového žebříčku, neuspěla a obsadila až 16. místo.

Článek

Havlíková přitom výborně odstartovala, do terénu vjížděla za Nizozemkou Van Paassenovou na druhém místě a v průběhu prvního kola se několikrát objevila v čele startovního pole. Dělala však chyby, několikrát jí podklouzlo kolo a po pádu v úvodu druhého okruhu měla technické problémy, takže vypadla z první patnáctky. To se již dopředu prodrala třiatřicetiletá Kupfernagelová, která z dosavadních sedmi šampionátů jen v loňském roce chyběla na stupních vítězů, a spolu s ní jela Ferrierová-Bruneauová z Francie.

V polovině šestikolového závodu Kupfernagelová setřásla i ji a vyrazila vstříc dalšímu titulu. Závěrečné kolo ještě dokonale zamíchalo pořadím za vítězkou. Dlouho druhé Ferrierové-Bruneauové došly síly a na medaili nakonec nedosáhla. Dostala se před ni obhájkyně bronzu Leboucherová, kterou ještě o stříbro stihla připravit mistryně světa z roku 2006 Vosová. Ta startovala až z poslední pozice a neustále se posouvala startovním polem kupředu.

Havlíkové trvalo tři kola, než se dokázala dostat opět do tempa, to už se ale pohybovala až na konci druhé desítky pořadí. V závěru zabojovala, ale na výraznější posun to nestačilo.

"Dobře jsem odstartovala, podle svého přání jsem jela hodně vepředu, ale ta taktika mi vydržela jen jedno kolo. Udělala jsem dnes až příliš chyb a to pak nelze myslet na přední umístění," řekla novinářům zklamaná Havlíková.

Výsledky - ženy:
1. Kupfernagelová (Něm.) 45:14, 2. Vosová (Niz.) -13, 3. Leboucherová -17, 4. Ferrierová-Bruneauová -26, 5. Salvetatová (všechny Fr.) -52, 6. Melcherová-Van Poppelová (Niz.) -58, ...16. Havlíková (ČR) -2:39.

Reklama