Hlavní obsah

Štybar je cyklokrosovým vicemistrem světa za Boomem

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar se stal v Trevisu vicemistrem světa. Porazit jej v neděli dokázal pouze Lars Boom z Nizozemska, třetí dojel Sven Nijs z Belgie. Další český jezdec Radomír Šimůnek skončil pátý.

Článek

Boom, jenž před rokem dominoval mezi jezdci do 23 let a na podzim dokázal vyhrát i časovku na světovém šampionátu silničářů ve Stuttgartu, přerušil v terénu nadvládu Belgičanů, kteří získali předchozích sedm titulů. Štybar získal pro český cyklokros medaili v prestižní kategorie elite po sedmi letech, rovněž stříbro vybojoval naposledy v roce 2001 v Táboře Petr Dlask.

Na osychající trati nasadili jezdci hned od startu ostré tempo a nepolevili z něj po celých devět okruhů. Česká dvojice dobře odstartovala a neustále si takticky hlídala čelo závodu: Šimůnek ani Štybar neklesli ani jednou mimo první desítku.

Štybarův nástup byl neúspěšný

Hodně byli vepředu vidět k obrovskému nadšení fanoušků domácí jezdci Fontana a Franzoi, ale aktivitou hýřili také Francouz Mourey, Švýcar Heule a pochopitelně celá plejáda Belgičanů v čele s Nijsem, Wellensem či obhájcem zlata Verveckenem. Postupně se soupeřům snažili odjet Fontana, Franzoi, Boom, Nijs a v šestém okruhu to zkusil i Štybar, ale vše bylo marné, ostatní se na odvážlivce vždy dotáhli.

Důležitý moment přišel v jednom ze sjezdů v sedmém kole, kdy po pádu skončily naděje Moureye a Wellense. Dosud asi pětadvacetičlenná skupina se rozdělila, vpředu zůstala sedmička jezdců a v ní i české duo. V předposledním osmém okruhu zkusil štěstí Šimůnek, získal náskok asi 60 metrů, ale pronásledovatelé záhy dojeli i jeho.

Na začátku posledního kola nastoupil Boom, nikdo s ním nedokázal udržet krok a Nizozemec získal malý náskok, který nakonec dovezl až do cíle. Za ním se vytvořilo trio Nijs, Vervecken, Štybar a o dvou zbývajících medailích se rozhodovalo v závěrečném spurtu. V táhlém stoupání se držel dlouho na stříbrné pozici Nijs, ale v posledních metrech se před něj stačil dostat Štybar.

Reklama