Hlavní obsah

Štybar: Měl jsem nejlepší nohy za celý rok

TREVISO

Český cyklokrosový reprezentant Zdeněk Štybar ve své premiérové sezóně mezi muži vybojoval na mistrovství světa v italském Trevisu stříbrnou medaili. Na konci musel svést boj o druhou pozici s dvojicí belgických jezdců. Taktiku měl však dopředu naplánovanou. "Věděl jsem, že když projedu dobře esíčko krátce před nájezdem do cílové rovinky, mohu v něm získat i deset metrů," řekl po závodě novopečený vicemistr světa.

Článek

Zdeňku, ve 22 letech jste získal mezi muži stříbro. Co to pro vás znamená?

Suverénně největší úspěch. Sice jsem vyhrál tituly ve třiadvacítce, ale tohle je víc. Moc si ještě neuvědomuji, co jsem dokázal. Jsem první rok mezi chlapama a být hned na pódiu, to se cení.

Premiéra mezi muži vyšla ještě lépe Boomovi...

Teď jsem možná i trochu zklamaný, protože vítězství tak daleko nebylo. Bílé tričko mistra světa je strašně vzácné a já ho chtěl. Nemůžu říct, že Lars byl o třídu lepší. Akorát zvolil super místo k ataku. Já i Nijs jsme byli vzadu ve skupině a už jsme nestihli zareagovat.

Jak moc to byl těžký závod? Do poslední chvíle bylo ve hře o titul deset lidí.

Dost. Poslední tři kola už jsem byl v křečích a doufal jsem, že budeme co nejrychleji v cíli. Kdyby to bylo o kolo delší, tak bych možná nebyl ani mezi pětkou.

V šestém okruhu jste zkusil nastoupit. Proč jste se rozhodl k ataku?

V první řadě jsem zkoušel svoje nohy, jak na tom jsou. Byl to jen takový test výkonnosti. Skupina se v tu chvíli zastavila, tady bylo vše o šetření se na poslední kolo.

Formu jste dokázal načasovat ideálně.

Už když jsem se ráno probudil, věděl jsem, že mám nejlepší nohy z celého roku. Jsem moc rád, že se nám s trenérem Vojtou Červínkem podařilo vyladit formu na nejdůležitější závod sezóny.

Jak bylo těžké prosadit se v závěru proti dvěma Belgičanům?

Věděl jsem, že když projedu dobře esíčko krátce před nájezdem do cílové rovinky, mohu v něm získat i deset metrů, které snad už udržím. Tohle místo jsem si v tréninku projížděl mockrát a vyplatilo se.

Co vám šrotovalo v hlavě v posledních metrech?

Hlavně to, abych neskončil čtvrtý. Když jsem měl k dobru pár metrů, věřil jsem, že nejhůř na třetí místo mi to dá.

Změní tenhle výsledek vaši pozici v týmu Fidea?

Nemyslím si to, nějakou pozici už mám vybudovanou. Možná se trošku zvedne moje cena, ale fakt nevím. Všichni v týmu jsme na stejné rovině: Vervecken, Wellens nebo já. A vedení stáje mělo velkou radost, že se někdo od nás prosadil na stupně.

Čekají vás velké oslavy?

Celá Fidea má rezervované soukromé letadlo a asi 170 lidí letí do belgického Zaventemu. Čeká nás společná večeře. Doufám, že jsem jim medailí vylepšil náladu.

Reklama

Související témata: