Hlavní obsah

Sosenka: Alespoň v Česku se chci vrátit do špičky

Cyklista Ondřej Sosenka na sebe během posledních dvou let výsledkově příliš neupozornil a podle svých slov dokonce uvažoval, že se závoděním skončí. Poté, co si vyjasnil záležitosti v osobním životě, je rozhodnutý vrátit se naplno do velké cyklistiky v dresu české stáje PSK Whirlpool-Author. "Zbavím se tlaků, které na mě jako cizince v Itálii a Polsku byly," řekl Právu zkušený závodník.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ondřej Sosenka

Článek

Jak se zrodilo vaše angažmá v týmu PSK Whirlpool-Author?

Koncem srpna minulého roku jsme se s ředitelem týmu Vávrou bavili o statutu týmu, rýsoval se postup do vyšší kategorie. Já jsem usiloval o zahraniční angažmá, jenže míst je málo a závodník přes třicet je neperspektivní a starý. Postupně si však více uvědomuji, že podpis smlouvy s hradeckým Whirlpoolem byla nejlepší volba. Zbavím se tlaků, které na mě jako cizince v Itálii a Polsku byly. Mohu se soustředit na tréninky i závody, mám klid.

Minulé dvě sezóny se vám nevydařily, výsledkově jste paběrkoval. S čím vstupujete do nové sezóny?

Doufám, že to bude rok mého návratu do velké cyklistiky! Jednu dobu jsem uvažoval, že skončím. V minulém roce, možná v minulých dvou letech, u mě byla cyklistika na vedlejší koleji. Řešil jsem si osobní život, který se hodně odrážel na mé výkonnosti. Všechno jsem si ujasnil a hlavně mám chuť závodit a vyhrávat.

S týmem jste absolvoval soustředění ve Špindlu. Jaký máte z nového prostředí dojem?

Výborný. Už podle toho, jak jsem viděl kluky a kolektiv na závodech v minulé sezóně, tak je všechno optimálně sladěno. Z týmu na mě působí klid. Dává mi chuť, když vidím, jak do toho jdou mladí po hlavě. Je tu úplně jiná atmosféra, takovou jsem venku nepoznal. V Itálii to bylo všechno bezcharakterní, byl to byznys, žádné kamarádství.

Berete nový tým jako nový začátek?

Po cyklistické stránce to tak není. Alespoň v Česku se chci vrátit na špičku a zkusit uspět v nějakém závodě v zahraničí. Třeba na italském poměrně navštěvovaném serveru jsem si přečetl, že končím... Ale já nechci, aby moje kariéra vyzněla do ztracena. Psychicky jsem si ohromně odpočinul. Teď hodně trénuji, závodit začnu koncem března. Chtěl bych slušně zajet mistrovství republiky.

Jste držitelem světového rekordu v hodinovce. Zůstal jste tři sta metrů od hranice padesáti kilometrů. Láká vás její pokoření?

Rekord držím přes dva roky, což mě těší. Myslím, že je reálné dostat se za padesátku. Ale teď to nemám v plánu. Až zajedu pár etapových závodů, ty jsou na prověření výkonnosti nejlepší.

Reklama