Hlavní obsah

Dráhařka Kohoutková byla na MS ve scratchi 17., vyhrála Wildová

Jednadvacetiletá česká dráhařka Kateřina Kohoutková skončila na světovém šampionátu v Berlíně v disciplíně scratch sedmnáctá. Čtyřicet okruhů o celkové délce 10 kilometrů zvládla nejlépe jedna z hlavních favoritek Kirsten Wildová. V týmových sprintech bez české účasti se radovali noví světoví rekordmani Nizozemci a domácí Němky.

Foto: Sebastian Gollnow, ČTK/AP

Dánské kvarteto (zleva) Lasse Hansen, Julius Johansen, Frederik Madsen a Rasmus Pedersen vylepšilo na MS v Berlíně světový rekord v týmové stíhačce.

Článek

Sedmatřicetiletá Nizozemka Wildová, která je rovněž výbornou silničářkou, zvítězila před Američankou Jennifer Valenteovou a Portugalkou Marií Martinsovou. Na dráze tak získala již svůj sedmý titul mistryně světa. Ve scratchi triumfovala po letech 2015 a 2018 potřetí, loni v polském Pruszkówě se musela spokojit se stříbrem. Celkem má z MS na dráze vedle sedmi zlatých také čtyři stříbrné a čtyři bronzové medaile.

V týmovém sprintu se trojice pozdějších šampionů Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen a Roy van den Berg už v kvalifikaci přiblížila (41,987) dosavadnímu světovému maximu (41,871), které drželi už z prosince 2013 Němci Joachim Eilers, René Enders a Robert Förstemann. V prvním kole hlavní části už ho pak Nizozemci vylepšili na 41,275, ve finále proti Britům ho pak stlačili až na 41,225. Bronz získali Australani.

Dvakrát během dneška přepsali na velodromu v Berlíně rekordní tabulky také Dánové v týmové stíhačce. Kvarteto Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen a Rasmus Pedersen zvládlo již během kvalifikace čtyři kilometry v čase 3:46,579. Na cestě do finále pak Seveřané ještě něco ubrali a byl z toho další rekord 3:46,203.

Dánové tak vylepšili předchozí maximum o takřka dvě sekundy. Sestava Austrálie (Sam Welsford, Kelland O'Brien, Leigh Howard, Alex Porter) zajela rekord ve stíhacím závodu družstev loni rovněž na mistrovství světa. V Pruszkówě zastavili Australané časomíru na 3:48,012. Dánové při stanovení nového rekordu dosáhli průměrné rychlosti 63,660 kilometru za hodinu.

MS v dráhové cyklistice v Berlíně:
Muži:
Týmový sprint - finále:
Nizozemsko (Hoogland, Lavreysen, Van den Berg) 41,225/světový rekord - Británie (Owens, Carlin, Kenny) 42,400,
o 3. místo:
Austrálie (Cornish, Hart, Richardson) 42,829 - Francie 43,213.
Ženy:
Scratch:
1. Wildová (Niz.)
2. Valenteová (USA)
3. Martinsová (Port.),
...17. Kohoutková (ČR).
Týmový sprint - finále:
Německo (Graboschová, Hinzeová) 32,163 - Austrálie (McCullochová, Mortonová) 32,384,
o 3. místo:
Čína (Čchen Fej-fej, Čung Tchien-š') 32,371 - Rusko 32,466.

Reklama

Související témata: