Hlavní obsah

Katar chce uspořádat prolog Tour de France v tunelu

DAUHÁ

Šejkové z Kataru projevili oficiální zájem o zorganizování prologu nejslavnějšího cyklistického závodu světa Tour de France. Úvod "Staré dámy" by se tak mohl konat poprvé v dějinách v poušti a před horkem by měl jezdce chránit speciální tunel. O snaze Kataru získat prolog Tour řekl ředitel závodu Christian Prudhomme belgickému listu Sportwereld.

Článek

Největším minusem pro plán Katařanů je fakt, že v tradičním termínu Tour, tedy v červnu či červenci, jsou v oblasti Perského zálivu běžné teploty mezi 40 a 50 stupni Celsia. Proto plánují šejkové stavbu tunelu, který by během časovky kryl peloton před žhavým sluncem. Od projektu si navíc slibují, že by mohl přinést kladné body při snaze metropole Dauhá uspořádat olympijské hry 2016.

Ředitel Tour Prudhomme je z projektu Kataru nadšený, nevadí mu ani vzdálenost místa prologu od Francie. "To není problém. Už když jsme se rozhodovali pro prolog Tour v Londýně, taky každý říkal, že jsme se zbláznili. Takže start v Kataru v roce 2014 je možný," uvedl Prudhomme.

Reklama

Související témata: