Hlavní obsah

Cyklistická stáj Astana musí být pozvána na start Tour de France

LONDÝN

Mezinárodní cyklistická federace UCI oznámila organizátorům slavné Tour de France, že musí do startovní listiny letošního závodu zapsat kazašskou stáj Astana. A to i přesto, že se kolem ní vyrojilo v loňském roce několik dopingových skandálů.

Článek

"Není důvod, proč by neměla být Astana pozvána na Tour," prohlásil ve středu předseda UCI Pat McQuaid. "Chápu, že byl závod poškozen chováním jistých týmů. Po říjnovém zasedání v Paříži se ale organizátoři nemají čeho bát. Zavedli jsme biologické pasy a počet dopingových kontrol zvýšili z 1000 na 8000," dodal.

Podle něj jsou jezdci 18 týmů ProTour nejdůkladněji testovanými sportovci vůbec. Proto není žádný etický důvod nepozvat někoho z nich na závod.

Astana změnila svoji koncepci poté, co neprošel její lídr Alexander Vinokurov testem na krevní doping v průběhu loňského závodu. Jejím letošním tahounem má být aktuální vítěz Tour Alberto Contador ze Španělska. McQuaid oznámil, že by neměla být Astana trestána za chyby předchozího vedení.

Nelíbí se mu také, že se organizátoři Tour nechtějí podřídit pravidlům UCI. "To je základ celého problému. Vedení Tour nedodržuje naše pravidla. Teď je řada na nich - buďto se jimi začnou řídit, nebo budou z organizace vyřazeni. Jedno, nebo druhé," dodal rezolutně McQuaid.

Reklama