Hlavní obsah

Bábkovi na kilometru těsně uteklo finále, neuspěl ani Pietrula

Český dráhař Tomáš Bábek zůstal na mistrovství světa v Berlíně těsně před branami finále závodu na kilometr s pevným startem a obsadil deváté místo. Světovým šampionem se stal Sam Ligtlee z Nizozemska. Nicolas Pietrula nedokončil bodovací závod a skončil poslední třiadvacátý, zlato získal Novozénďan Corbin Strong.

Foto: Sport.cz

Nejlepší český dráhový cyklista posledních let Tomáš Bábek

Článek

Dvaatřicetiletý Bábek po neúspěšném čtvrtečním vystoupení v keirinu, kdy po kvalifikaci nezvládl ani následné opravy, jel rozjížďku ve dvojci s Kazachem Andrejem Čugajem. Při všech čtyřech okruzích byl rychlejší než soupeř, do finálové osmičky se ale obhájce loňského šestého místa s výsledným časem 1:00,450 těsně nedostal. Novozélanďan Nicholas Kergozou, jenž postupil jako poslední osmý, byl rychlejší o 139 tisícin sekundy.

Kergozou si nakonec ve finále o jedno místo polepšil. Triumf ale slavil dvaadvacetiletý Ligtlee, který při průměrné rychlosti 60,509 kilometru v hodině zajel čas 59,495. Pod minutu se dostal i obhájce zlata a dnes stříbrný Francouz Quentin Lafargue (59,749), třetí nejrychlejší byl jeho krajan a obhájce bronzu Michael D'Almeida (1:00,103).

Pietrula čtyřicetikilometrový závod dobře rozjel a hned při druhém bodovaném sprintu si připsal tři body, ale pak se čtyřiadvacetiletý vytrvalec pořadím postupně propadal. Nakonec při ztrátě dvou okruhů závod nedojel a byl poslední.

Naopak jako jediný v celém závodě si 40 bodů za dvě kola, která najel na ostatní, vysloužil teprve devatenáctiletý Strong. Jednou se to podařilo dalším pěti jezdcům. Strong dostál svému příjmení a byl nejsilnější ze všech, když nastřádal celkem 58 bodů.

Strong tak mohl na oválu berlínského velodromu slavit již druhou medaili. Jako člen novozélandské sestavy pomohl ve čtvrtek ke stříbru v týmové stíhačce. Druhý byl zkušený Španěl Sebastián Mora se 40 body a obhájil tak loňské stříbro z polského Pruszkówa. Nizozemec Roy Eefting byl díky 36 bodům třetí.

Reklama