Hlavní obsah

Dopingová aféra kolem rakouské laboratoře vstoupila do nové fáze

Dopingová aféra kolem vídeňské laboratoře Humanplasma, která propukla v první polovině ledna, vstoupila do nové fáze. Rozvířil ji tentokrát rakouský deník Österreich, který zveřejnil anonymní udání, jež dostala rakouská policie, včetně seznamu údajných dopingových hříšníků.

Článek

Na tomto seznamu je podle listu 31 jmen převážně rakouských a německých sportovců, kteří prý využívali služeb laboratoře ke krevnímu dopingu. Jde především o rakouské a německé biatlonisty, z nichž někteří startovali i na právě skončeném mistrovství světa v Östersundu, a dále o cyklisty, atlety a plavce.

Zveřejnění jmen bez důkazů však vyvolalo nejen novou debatu o hranicích novinářské etiky v podobných případech, ale i sérii hrozeb soudními žalobami ze strany jednotlivých sportovců i sportovních svazů proti deníku i neznámému pachateli.

Nejdále zašla televizní stanice ARD

Aféru rozpoutal v lednu rakouský list Kurier, k němuž se později připojila některá německá média. Nejdále zašla televizní stanice ARD, která zveřejnila i první jména podezřelých. Jmenovitě uvedla, že do této skupiny patřili například špičkoví cyklisté jako Dán Michael Rasmussen, jehož kvůli porušení dopingových pravidel odvolal tým z loňské Tour de France, Rus Denis Meňšov, Rakušan Georg Totschnig a Nizozemec Michael Boogerd.

Vedle toho ARD bez uvedení jmen oznámila, že k dopujícím patřili i špičkoví rakouští a němečtí biatlonisté a běžci na lyžích. Poté, co německý lyžařský svaz reagoval hrozbou žaloby, však ARD zatroubila k ústupu, označila materiály vlastních reportérů za chybu a veřejně se omluvila.

Další "stopy" prý vedou i do Drážďan a Běloruska

Aféra pak na měsíc utichla, nyní však přišel deník Österreich se zveřejněním anonymního udání. Vedle dalších jmen sportovců jsou v něm navíc proti předchozím obviněním i jména a adresy tří lékařů, kteří se na dopingu údajně podíleli. Dále se v něm uvádí, že vedle Vídně se manipulace s krví uskutečňovaly také v Linci a na vídeňském předměstí Perchtoldsdorf. Další "stopy" prý vedou i do Drážďan a do Běloruska.

Novinkou je také to, že udání obsahuje obvinění z pojišťovacího podvodu, protože příslušné lékařské úkony byly údajně účtovány zdravotním pojišťovnám jako nezbytné zákroky. Na základě tohoto obvinění zahájila rakouská policie na podnět státního zastupitelství nové vyšetřování, protože dosavadní šetření probíhalo jen v rámci mezinárodní právní pomoci na žádosti ze zahraničí. V Rakousku totiž doping není trestným činem a podezření z něj nezakládá důvod k zahájení vyšetřování.

Reklama