Hlavní obsah

Cyklista Cavendish přišel o výhru kvůli jízdě ve vzduchovém pytli

Britský cyklista Mark Cavendish sice projel jako první cílem šesté etapy závodu Kolem Kalifornie, z vítězství se však dlouho neradoval. Rozhodčí usoudili, že člen stáje High Road využil nepřiměřeně pomoci týmového automobilu k jízdě ve vzduchovém pytli, a dostal proto penalizaci 20 sekund. Etapový triumf tak připadl v cíli druhému Brazilci Lucianu Pagliarinimu.

Článek

Kontroverzní moment byl důsledkem kolize osm kilometrů před cílem, do níž se Cavendish zamotal. Musel vyměnit své poničené kolo za náhradní a čas, který ztratil, se mu podle rozhodčích podařilo dohnat pouze díky tomu, že jel těsně za týmovým vozem, který ho "táhl".

Své celkové vedení o 49 sekund si bez větších problémů pohlídal domácí obhájce loňského vítězství Levi Leipheimer, jenž dojel bezpečně v hlavním poli.

Výsledky - 6. etapa (170 km):
1. Pagliarini (Braz.) 4:18:31, 2. Haedo (Arg.), 3. Bettini (It.), 4. Ciolek (Něm.), 5. Freire (Šp.), 6. Rollin (Kan.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Leipheimer (USA) 25:33:23, 2. Millar (Brit.) -49, 3. Vande Velde (USA) -1:08, 4. Cancellara (Švýc.) -1:18, 5. Larsson (Švéd.) -1:19, 6. Zabriskie (USA) -1:36

Reklama

Související témata: