Hlavní obsah

Štybar chce být v nové sezóně zase o stupínek výše

Jan CíchaSport.cz

Cyklokrosový vicemistr světa v kategorii elite z lednového světového šampionátu v italském Trevisu Zdeněk Štybar se na úterní tiskové konferenci vyjádřil k uplynulé sezóně a k přípravě na nadcházející ročník. Dvaadvacetiletý borec, jezdící za belgickou stáj Fidea, si teď užívá zaslouženého volna. Dovolenou stráví ve Švýcarsku a Itálii se svojí přítelkyní, která se o něho celý rok při závodech stará.

Článek

Letos má Štybar za sebou dlouhou sezónu, první závod jel v polovině září a poslední před necelými 14 dny. Celkem absolvoval 37 cyklokrosových podniků. Už nyní však opět vyhlíží den, kdy usedne zpět na bicykl. „Po posledním závodě jsme všechno vybavení vrátili, takže teď ani nemám kolo. Měl bych ho dostat během několika dnů,“ řekl Štybar.

Příprava na novou sezónu začne nadějnému závodníkovi začátkem dubna najížděním kilometrů v portugalském Algavre. „Koncem června bych si pak chtěl ještě odpočinout a v polovině srpna mě čeká soustředění ve Španělsku,“ popsal co ho v nejbližších měsících čeká. Plánuje však udělat drobnou změnu, aby se zase posunul o stupínek výše.

Štybar zatím zůstane u cyklokrosu

Štybar nechce kombinovat cyklokros se silniční cyklistikou nebo horskými koly, ale v případě zajímavé nabídky stáje ProTour by se silnici nebránil. „Nyní se plně soustředím na cyklokros,“ poznamenal dvojnásobný mistr světa juniorů, který se může těšit z nové smlouvy s týmem Fidea. „Domlouvala se po mém nejlepším měsíci a musím říct, že jsem nečekal, že mně dají tak dobré podmínky,“ nastínil nový kontrakt s belgickou stájí.

Za své priority považuje závody Světového poháru, Superprestige a Gazet Van Antwerpen. „Musím jít od závodu k závodu a na každém musím podat co nejlepší výkon,“ přiblížil své cíle a doplnil, že se bude řídit letošním úspěšným modulem. „Vynechám několik méně důležitých závodů sezóny a budu se soustředit na ty důležité,“ nastínil svůj plán, se kterým v uplynulém ročníku slavil úspěch, když v celkovém pořadí závodů Superprestige obsadil vynikající čtvrté místo.

Jako prioritu všech priorit označil pomalu se blížící světový šampionát v jihočeském Táboře, který se uskuteční v roce 2010. „Nechám na trati život. Chtěl bych, aby vyhrál český závodník, ať je to kdo chce. Rozhodovat bude spousta dalších věcí a já bych si na domácí trati něco rád našel," řekl a na závěr vyjádřil své přání zúčastnit se olympijských her. „Olympiáda je snem všech sportovců a určitě bych se tam někdy chtěl nominovat. Ve které disciplíně však zatím nevím,“ dokončil.

Reklama