Hlavní obsah

Budeme mít další Ledeckou? Na hrách 2024 se chce ve dvou sportech představit Alex Borská

Sní o dvou zlatých medailích, jimiž by napodobila Ester Ledeckou. Právě česká hrdinka z her v Pchjongčchangu je vzorem Alex Borské, jedenáctileté dívky z Prahy. Má před sebou čtyři roky dřiny, které by měly vyvrcholit účastí na paralympijských hrách v Paříži 2024. A v ideálním případě triumfy, jimiž by napodobila zápis o třináct let starší Ledecké z bílých svahů.

Budeme mít další Ester Ledeckou? Na hrách 2024 se chce ve dvou různých sportech představit Alex BorskáVideo: Sport.cz, We Love Cycling

 
Článek

„Příběh Alex je úžasný. A inspirativní nejen pro mě," prohlásil Petr Vakoč, český profesionální cyklista formace Alpecin Fenix, který asistoval při předání handbiku jedenáctileté Alex, jenž se chce v rámci projektu bikefluencers We Love Cycling kvalifikovat na paralympiádu v Paříži 2024.

„Viděl jsem několik paralel s vlastním příběhem. Proto jsem byl rád za možnost stát se součástí akce. Je neuvěřitelné, s jakou vášní a energií jde Alex za svým cílem," pronesl Vakoč, jehož před dvěma lety smetl při tréninku v JAR kamion, málem přišel o život, nikdo mu nedával šanci na návrat ke sportu, ale pražský rodák se vrátil za dvanáct měsíců do profesionálního pelotonu.

„Alex má rozštěp páteře. Neohne levé koleno a kotník. Mysleli jsme, že spíše bude inklinovat k vědeckým oborům, ale má velké ambice i ve sportu," prohlásila maminka Alex Borské. Ta vedle jízdy na handbiku pravidelně i plave.

„Chtěla bych se kvalifikovat v obou sportech. Hlavní je pro mě se do Paříže dostat, ale nechci se smířit pouze s účastí," řekla jedenáctiletá sportovkyně, jejíž sen o startu měl prostý původ. „Snila jsem o cestě do Paříže. A rodiče mi řekli, že v roce 2024 v hlavním městě Francie bude paralympiáda," smála se Alex Borská, jejímž mentorem je šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek: „Moje role bude, aby si udržela radost z cyklistiky i přes všechnu dřinu, která ji při cestě za jejím snem čeká."

Reklama

Související témata: