Hlavní obsah

Benčík: Z extraligy jsme v NHL

PRAHA

První závody mezi tzv. profesionálními kontinentálními týmy za sebou mají cyklisté královéhradecké stáje PSK WhirlpoolAuthor. Skok o třídu výš znamená na každém startu hvězdy, které loni viděli jen v televizi. „Je to přechod jako z extraligy do NHL,“ používá hokejový příměr jeden z lídrů týmu Petr Benčík.

Článek

„Dostali jsme se do velké cyk -listiky. Loni jsme jeli skoro všude o vítězství,“ uvědomuje si dvaatřicetiletý borec. „Teď si těžko můžeme myslet, že na závodech druhé nejvyšší kategorie budeme určovat průběh. Vždyť všude zatím bylo na startu deset týmů z ProTour. A většina z jezdců už v top formě. Jsou to často závodníci, kteří se specializují na jaro,“ vysvětluje Benčík.

Na Mallorce, kde zahájili sezónu, startovaly španělské týmy s borci typu posledního vítěze Tour Contadora či Valverdeho. V Belgii na jednorázovce Omloop Het Volk byla esa jako úřadující mistr světa Bettini, švýcarský šampión v časovce Cancellara, famózní Belgičan Boonen či jeho krajan Gilbert, který letos už pětkrát vyhrál. „Jejich výkonnost je trošku někde jinde, než ta naše,“ nedělá si iluze Benčík.

Takové závody se podle něj jezdí úplně jinak, než jak byli jezdci PSK Whirlpool-Author zvyklí. „Poslední hodina je doslova peklo. Pořád se jede průměr padesát. Vydrží jen ti nejlepší,“ přiznává Benčík. Ví, že všechno je o zkušenostech, kterých má dost, stejně jako kapitán týmu Andrle. Ten léta působil ve španělských stájích ONCE a Liberty Seguros.

„Když jsme byli na Mallorce nebo v Portugalsku, Andy tam znal snad každý kopec. Věděl, kde jak fouká vítr a další záludnosti. Bez toho je člověk v háji,“ dodává Benčík.

Přes to všechno je přesvědčen, že výsledky se brzy dostaví. „Věřím, že to s každým závodem bude lepší. Bylo to znát už teď v Belgii, kdy Tomáš Bucháček přijel do cíle ve skupině pár vteřin za Bettinim s Boonenem.“

Reklama