Hlavní obsah

Huříkovou čeká boj o nominaci na OH

Cyklistický tým Česká spořitelna MTB vstupuje do nové sezóny s drobnou změnou. Kristián Hynek po dohodě odešel z týmu a nahradil ho Tomáš Trunschka. Stálicí zůstává Tereza Huříková, mistryně světa v crosscountry a devátá v celkovém pořadí Světového poháru v roce 2007. „Teď jsem si vyzkoušela tři nebo čtyři závody na Kypru a zjistila jsem, že se soupeřkami můžu držet krok,“ řekla Huříková.

Foto: mtbs.cz/Jan Němec

Česká bikerka Tereza Huříková

Článek

Hlavním cílem pro mladou bikerku je účast na olympijských hrách v Pekingu v cross country. Tam se však může kvalifikovat jen jedna česká reprezentantka. O start v Číně se Tereza Huříková popere s Kateřinou Hanušovou-Nashovou, bronzovou medailistkou z loňského mistrovství Evropy.

„V závěru sezóny to začalo vypadat, že budeme mít na olympijských hrách pouze jedno místo. Olympiáda není závod jako každý jiný, v kvalifikaci nerozhoduje tolik aktuální výkonnost jako třeba na mistrovství světa,“ nechala se slyšet Huříková, které bohužel nevyšla nominace na olympijskou časovku.

Pro vysvětlení dodala, že na olympijských hrách musí být zastoupeny všechny kontinenty a co nejvíce zemí. Proto se může stát, že země, které mají více kvalitních závodnic, nebudou moci všechny vyslat. "Pro mě je největší měřítko výkonnosti mistrovství světa a to je i můj cíl," naznačila.

Huříková je zvědavá na porovnání s Hanušovou

Huříková je hodně zvědavá, jak dopadnou úvodní závody Světového poháru, především v porovnání s reprezentační kolegyní Kateřinou Hanušovou-Nashovou. „Obě jsme zvolily jiný typ přípravy,“ doplnila. „Katka je o deset lest starší, mám ji od malička ráda, je to můj vzor. Teď jsme se ale dostaly do pozice, kdy soupeříme o olympiádu. Pro mě je to start kariéry, ale pro každou z nás je to důležité,“ pokračovala.

Při závodech jí hodně pomáhá také přítel. „I díky němu jsem v dobré psychické pohodě. Mám teď na cyklistiku jiný pohled, zjistila jsem, že jsou i důležitější věci v životě,“ řekla s úsměvem.

Podle reprezentačního trenéra Jiřího Lutovského se v nominaci bude rozhodovat mezi Huříkovou a Hanušovou-Nashovou, v mužích pak mezi Spěšným a Kulhavým. „Rozhodnou první tři závody Světového poháru, které se jedou v Houffalize, Offenburgu a v Madridu, a v nich rozdíl součtu dvou nejlepších výsledků,“ upřesnil.

Reklama