Hlavní obsah

Štybar se Šimůnkem se seznámili s tratí pro MS 2010 v Táboře

TÁBOR

První seznámení s budoucí tratí pro mistrovství světa v cyklokrosu, které se bude konat v roce 2010 v jihočeském Táboře, proběhlo ve čtvrtek a zúčastnili se ho dva nejlepší čeští jezdci Zdeněk Štybar a Radomír Šimůnek. Na obhlídce okruhu, který se začne budovat v letošním roce, dále nechyběli reprezentační trenér Petr Klouček, či stavitel trati Petr Balogh.

Článek

Velkým plusem pro české jezdce může být prohlídka, kterou ve čtvrtek na zasněžené louce absolvovali. Tento krok si velmi pochvaloval Zdeněk Štybar, druhý z letošního cyklokrosového mistrovství světa. „Jsem šťastný, že jsme dostali možnost říci své poznámky k trati, jak by nám co nejvíce vyhovovala,“ řekl a doplnil, že nikde ve světě takovou možnost závodníci nemají, pochválil pracovníky Agentury Cyklistika.

Fanoušci cyklokrosu se podle závodníků mohou těšit na velice kvalitní zážitek. „Z pohledu diváka to bude perfektní trať, z pohledu závodníků to bude ale hrozně těžké,“ popsal první dojmy z budoucího okruhu Štybar. Podobný názor má také Radomír Šimůnek: „Čeká nás náročná trať.“

Štybar preferuje spíše technické a rychlé tratě

Českým jezdcům podle Štybara vyhovuje spíše rychlý a technický okruh na suchu, nebo na zmrzlém povrchu. „Za dva roky na tom budu ještě lépe silově. Věřím, že vyhraje ten nejlepší a ne ten, komu nejvíce sedne trať,“ nechal se slyšet a pokračoval: „Domácí prostředí může být svazující, všichni budou chtít výsledek, ale bude to příjemný tlak.“

Odlišného názoru je jeho reprezentační kolega Šimůnek, který doufá v diváckou podporu a věří, že se bude opakovat vynikající atmosféra z předchozího táborského šampionátu. „Mistrovství světa je vždy těžký závod. Rozhoduje štěstí a aktuální forma. Bylo by krásné obhajovat v Táboře titul z holandského Hoogerheide,“ přeje si Šimůnek.

Reprezentační trenér Petr Klouček se na šampionát také velice těší. „Je fantastické, že se to sem vůbec dostalo. Je to hodně finančně náročné. Při prvním šampionátu v Táboře jsme zažili výsledkově nejvydařenější  šampionát,“ narážel na MS, které se konalo před sedmi lety a kde čeští jezdci získali celkem 6 medailí, z toho Petr Dlask obsadil vynikající druhé místo v prestižní kategorii Elite. Radomír Šimůnek byl tehdy druhý v juniorech. Kdyby se podobný úspěch opakoval v roce 2010 nikdo by se nezlobil.

Nový areál bude stát zhruba 60 miliónů korun

Úplně nový sportovní areál, který bude sloužit například také inline bruslařům, vyjde zhruba na 60 miliónů korun. „Projekt je už hotový, navíc už teď mám vyřešeny skoro všechny majetkové poměry týkající se pozemků,“ řekl koordinátor za město Tábor Radomír Kouba. „Jsme si vědomi, toho že to bude největší sportovní událost posledních let. Město bude pomáhat nejen finančně, ale také technicky či personálně, připravujeme se na to,“ uvedl Kouba.

Tábor má s pořádáním cyklokrosových akcí velké zkušenosti. V roce 2001 pořádalo město na řece Lužnici zmiňované mistrovství světa, v roce 2003 se zde konalo mistrovství Evropy a v posledním desetiletí také osm závodů seriálu Světového poháru.

Reklama

Související témata: