Hlavní obsah

Cyklistka Kozlíková chce na MS zlepšit český rekord

MANCHESTER

Lada Kozlíková si na mistrovství světa v dráhové cyklistice vytkla jako hlavní cíl překonání českého rekordu ve stíhacím závodě na 3000 metrů. Sama je držitelkou toho současného, který vytvořila při lednovém závodě Světového poháru v Los Angeles časem 3:38,925 minuty. S medailovým umístěním v Manchesteru Kozlíková příliš nepočítá.

Článek

"Myslím, že semifinále bude pro mě hodně daleko. Strašně ráda bych tu ale zlepšila své osobní maximum," řekla Kozlíková v dějišti šampionátu. "Uspět tady bude hrozně těžké. Před olympiádou všichni vždycky hrozně zrychlí," dodala s tím, že o medaile si to v Anglii zřejmě rozdají Američanka Hammerová, Australanka MacTierová, Švýcarka Thürigová a domácí Houvenagelová. "Ty budou, myslím, od ostatních odskočeny. Potom může být deset závodnic ve dvou sekundách," doplnila.

Nejúspěšnější česká cyklistka posledního desetiletí právě v Manchesteru před osmi lety dosáhla svého maxima na MS ve stíhacím závodě, když skončila osmá časem 3:44,911. Zrychlit od té doby dokázala, ale umístění nevylepšila. V minulosti patřila na šampionátech k nejvytíženějším závodnicím a startovala pravidelně i v bodovacím závodě a scratchi, v nichž dosáhla svých největších úspěchů. V roce 2002 v Kodani byla ve scratchi zlatá a v bodovačce skončila druhá. Letos v Manchesteru je stíhačka její jedinou disciplínou.

"Byla daná kritéria a takto to vyšlo. Jarmila (Machačová) měla skvělou sezónu a bodovačku si určitě zaslouží jet. I ve scratchi měla lepší výsledky. Já v něm byla na mistrovství světa před rokem čtvrtá, ale letos se tato disciplína jela vždy v jeden den se stíhačkou a já vsadila na jednu kartu. Chtěla jsem se kvalifikovat na olympijské hry a tam vedla cesta přes stíhací závod," uvedla Kozlíková, jež vzápětí naznačila, že přece jen věřila, že na MS dostane možnost startovat i ve scratchi.

Největší naděje na OH upíná k bodovacímu závodu

Po šampionátu v Manchesteru ji čeká dvouměsíční silniční program, potom krátký odpočinek a následně ostrá příprava na Peking. Tam pojede stíhací závod, ale také bodovací, ke kterému nakonec upíná své největší naděje. "Stíhačka je strašně náročná, bodovací závod je výrazně otevřenější a spíše se dá uspět v něm," naznačila osmadvacetiletá závodnice, na kterou disciplínu se bude před Pekingem soustředit.

Na olympiádě navíc zřejmě ještě absolvuje silniční závod s hromadným startem, po hrách počítá s tím, že si od dráhové cyklistiky odpočine. Ráda by zkusila najít angažmá v některé profesionální stáji. "Po olympiádě bych si chtěla odpočinout hlavně po psychické stránce a to jde lépe na silnici. Rozhodně tím ale neříkám, že bych skončila s dráhou," dodala Kozlíková.

Reklama

Související témata: