Hlavní obsah

Cyklista Kaňkovský přijel na MS potvrdit loňské medailové úspěchy

Cyklistický mistr světa Alois Kaňkovský přijel na dráhový šampionát do Manchesteru s úkolem zopakovat úspěchy z Palmy de Mallorca. Loňský král omnia a bronzový muž z bodovacího závodu dvojic, kde mu sekundoval Petr Lazar, prohlásil, že jiné cíle ani mít nemůže. Předpokládá však, že obhajoba bude nesmírně těžká.

Článek

"Za rok jsme se ale určitě posunuli zase o kousek dále. Měli jsme možnost jet podstatně více kvalitních závodů, absolvovali řadu šestidenních a tam závodili s top jezdci, nasbírali zkušenosti, mohli zkoušet různé taktické varianty," řekl ČTK čtyřiadvacetiletý jezdec Dukly Praha, jehož loňské medaile vynesly Českou republiku na šesté místo v hodnocení zemí.

Do šampionátu v Manchesteru zasáhne Kaňkovský až na závěr pětidenního programu. V sobotu jej čeká bodovačka dvojic, v neděli omnium, což nepovažuje právě za ideální a výhodné. "Bude důležité, jak těžké budou dvojice a jak se mi podaří v krátké době zregenerovat tělo. Zatím se mi to dařilo dobře, ale únava bude určitě znát," upozornil Kaňkovský.

V olympijském roce se podle svých slov více zaměřil právě na dvojice, protože omnium v programu her v Pekingu není. Medailové umístění touží zopakovat, i když jeho přípravu třikrát narušila nemoc.

"Závěrečné soustředění ale bylo velmi dobré. Dvacet dnů na Mallorce. Až poslední týden doma bylo dost chladno a déšť," líčil Kaňkovský, podle něhož se o medaili utká tak osm dvojic. "Určitě musíme počítat se Belgičany, Švýcary, Nizozemci, Němci, Australany, Brity," vyjmenoval hlavní konkurenci.

Před nedělním závodem je optimistický 

O možném vývoji závodu nechtěl spekulovat. "Dráha je rychlá, asi jedna z nejrychlejších na světě. Pozorně budu sledovat bodovačku jednotlivců, už ta může hodně napovědět, jak kdo na tom je. Určitě nějaká kola k dobru padnou, tak nesmíme zaváhat," dodal Kaňkovský.

Těší se i na omnium, které před rokem ovládl. Jednotlivé disciplíny sice s výjimkou bodovačky prý prakticky od loňského triumfu na závodech nejel, ale před nedělním startem hovořil optimisticky. "Kilometr snad zajedu konstantně, před čtyřmi dny jsem si ve Vídni zkusil sprinterské úseky a s časem 10,8 na 200 metrů jsem byl nadmíru spokojený. Moc důležité bude, zda se budu po závodu dvojic cítit dobře," dodal Kaňkovský.

Reklama