Hlavní obsah

Kozlíková skončila ve stíhačce dvanáctá a postoupila na OH

MANCHESTER

Česká cyklistka Lada Kozlíková obsadila na světovém šampionátu dráhařů v Manchesteru dvanácté místo ve stíhacím závodě na 3000 metrů a v novém českém rekordu si zajistila postup na olympijské hry v Pekingu. Mezi sprintery postoupil Adam Ptáčník mezi čtyřiadvacet nejlepších, v prvním vyřazovacím kole byl ale nad jeho síly Francouz Gregory Baugé.

Článek

Kozlíková se v páté jízdě poměřila s Kanaďankou Whittenovou a jasně nad ní dominovala. Od začátku byla rychlejší a v cíli zastavila časomíru na hodnotě 3:37,932 minuty, čímž letos již podruhé překonala český rekord. Ten dosavadní vytvořila při lednovém závodě Světového poháru v Los Angeles časem 3:38,925.

"Počítala jsem s tím, že tak čtyři soupeřky zde pojedou hodně rychle a ostatním odskočí. Překvapilo mě ale, jak rychle jely i ostatní závodnice. Především jsem ale spokojená, že jsem bezpečně postoupila na olympijské hry," řekla ČTK Kozlíková.

V kvalifikaci stíhacího závodu družstev se ve skvělém světle představilo před rokem bronzové dánské kvarteto ve složení Michael Christensen, Casper Jorgensen, Jens-Erik Madsen, Alex Rasmussen, které časem 3:57,734 zaostalo o jedinou sekundu za světovým rekordem Austrálie z olympijských her v Aténách. Ve finále se utká s domácím týmem, o bronz si to rozdají ve večerním programu týmy Nového Zélandu a Austrálie.

V kvalifikaci sprinterů na 200 metrů s letmým startem se jako jediný dostal pod hranici deset sekund Kévin Sireau z Francie následován krajany Baugém a Bourgainem. Z české dvojice si lépe vedl Ptáčník, který mezi 44 startujícími dosáhl třiadvacátého času 10,316, což jej posunulo alespoň do vyřazovacích bojů. I když pak nestačil na Baugého, splnil svůj cíl, na který ještě před rokem nedosáhl.

Tomáš Bábek, který sprint bral jako přípravu na závod na kilometr s pevným startem, obsadil 42. místo.

Reklama