Hlavní obsah

Antidopingová agentura upustí od biologických pasů

PAŘÍŽ

Světová antidopingová agentura (WADA) upouští od svého pilotního projektu takzvaných biologických pasů. Její zástupci to ve čtvrtek oznámili na tiskové konferenci v Paříži. Organizace tím reagovala na žalobu Mezinárodní cyklistické unie (UCI) vůči bývalému prezidentovi WADA Dicku Poundovi, který se podle UCI provinil urážlivými a zaujatými výroky na adresu unie a jejího šéfa Heina Verbruggena.

Článek

"Od října 2007 poskytla naše agentura finanční i personální prostředky k tomu, aby se z cyklistiky stal čistší sport," oznámil současný šéf John Fahey. "Ve světle tohoto útoku vůči nám jsme dospěli k přesvědčení, že další spolupráce s UCI není možná," dodal. Podle Faheye bude WADA jednat s jinými sportovními svazy, kde by se mohla myšlenka biologických pasů uplatnit.

Šéf cyklistické unie Pat McQuaid výrok antidopingové agentury nechápe: "Jejich rozhodnutí mě zklamalo. My nevedeme žádný proces proti WADA, pouze proti Dicku Poundovi. Projekt pasů povedeme dál."

Biologické pasy se začaly v cyklistice používat od října loňského roku. Jsou v nich zaznamenány výsledky testů krve a moči jednotlivých jezdců. Tyto hodnoty pak sloužily dopingovým komisařům k porovnávání s odebranými vzorky.

Reklama

Související témata: