Hlavní obsah

Cyklista Kadlec skončil na MS šestý v bodovacím závodě

Milan Kadlec obsadil na mistrovství světa v dráhové cyklistice šesté místo v bodovacím závodě a postaral se o zatím nejlepší výsledek české výpravy v Manchesteru. Po čtyřiceti kilometrech se v pátek z titulu radoval Bělorus Vasilij Kirijenka, Kadlec o jednu příčku zaostal za svým loňským umístěním.

Foto: archiv

Cyklista Milan Kadlec

Článek

Oproti předchozím rokům se v závodě nikdo ze soupeřů nechtěl příliš pouštět do úniků a po dlouhých letech ani jeden z jezdců nezískal kolo náskoku. Kadlec byl nejaktivnějším závodníkem startovního pole a zkusil štěstí nejdříve v úvodu po individuální akci, ale neuspěl. Stejně dopadl jeho únik spolu s Uruguaycem Wynantsem a Rakušanem Grafem.

"Čekal jsem, že se bude více závodit a někdo odjede. Ve startovním poli byli jezdci, kteří tak závodí stabilně - Ignaťjev, Llaneras nebo Kirijenka, ale když se k tomu neměli, tak jsem to zkoušel sám," řekl ČTK Kadlec. "Potom jsem začal chodit do spurtů, ale bylo to málo. Rozhodně jsem v závodě ale neudělal nic špatně, jel jsem naplno a co to šlo. Škoda, že mi spolujezdci v úniku nepomohli, mohlo to být lepší," dodal český reprezentant.

Nejpilnější ve sbírání bodů byl Kirijenka, ale nakonec uhájil prvenství jen s jednobodovým náskokem. Francouzský stíhač Christophe Riblon v závěru téměř ostatní dojel a dva vítězné spurty jej posunuly na stříbrný stupeň. Bronz získal mistr světa z roku 2006 Peter Schep z Nizozemska.

I v pátek pokračovali ve sběru medailí angličtí cyklisté. Premiérový stíhací závod družstev žen na 3000 metrů vyhrály Wendy Houvenaghelová, Rebecca Romerová a Joanna Rowsellová. Pro Romerovou to byl po individuálním titulu již druhý triumf, přitom se cyklistice věnuje teprve třetím rokem. Ještě na olympijských hrách v Aténách 2004 vybojovala stříbro ve veslování jako členka párové čtyřky a o rok později se stala mistryní světa.

Ve sprintu triumfoval Hoy 

Další titul pro hostitelskou zemi vybojoval v královské disciplíně sprintu Chris Hoy. V minulosti již získal několik zlatých medailí v závodě na kilometr s pevným startem včetně olympijské v Aténách v roce 2004 a v týmovém sprintu, ale mezi nejrychlejšími cyklisty se na stupně vítězů prosadil poprvé a hned na ten nejvyšší.

Ve finále si dvaatřicetiletý domácí miláček ve dvou jízdách poradil za obrovského jásotu vyprodané haly s francouzským "rychlíkem" Kévinem Sireauem. Bronz získal další Francouz Mickaël Bourgain, který dvakrát porazil italského veterána Roberta Chiappu.

Muži:
Bodovací závod na 40 km:
1. Kirijenka (Běl.) 24 bodů, 2. Riblon (Fr.) 23, 3. Schep (Niz.) 19, 4. Meyer (Austr.) 18, 5. Henderson (N. Zél.) 17, 6. Kadlec (ČR) 14.
Sprint:
Semifinále: Hoy (Brit.) - Chiappa (It.) 2:0, Sireau - Bourgain (oba Fr.) 2:0.
Finále: Hoy - Sireau 2:0 (10,432+10,497),
Ženy:
Stíhací závod družstev na 3000 m:
Finále: Británie (Houvenaghelová, Romerová, Rowsellová) 3:22,415 - Ukrajina (Galjuková, Kalitovská, Šuliková) 3:29,744, o 3. místo: Německo (Beckerová, Joosová, Sontheimová) 3:26,744 - Bělorusko 3:29,449.

Reklama