Hlavní obsah

S organizátory Tour jsme prohráli, přiznal viceprezident UCI

PAŘÍŽ

Současný viceprezident a bývalý prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Hein Verbruggen uznal, že UCI prohrála boj s organizací ASO, jež pořádá některé špičkové závody včetně Tour de France. Konflikt mezi oběma mocnými společnostmi vyvrcholil na nedávném závodě Paříž-Nice.

Článek

"Prohrál jsem, ale má porážka je menší než porážka celé cyklistiky," řekl Verbruggen sobotnímu vydání francouzského listu Libération.

Nizozemský funkcionář je považován v cyklistickém hnutí stále za důležitou postavu i poté, co ho v roce 2005 v čele UCI vystřídal Ir Pat McQuaid.

Verbruggen byl jedním ze zakladatelů série ProTour, která je až do dneška jádrem sporu mezi ASO a UCI. Představitelům ASO od začátku nová série závodů vadila, například kvůli televizním a marketingovým právům.

Konflikt měl své pokračování začátkem měsíce před závodem Paříž-Nice, který ASO pořádá. McQuaid na něm zakázal pod hrozbou sankcí cyklistům účast, ti ho ale neuposlechli a závod se uskutečnil v plném obsazení.

"Jsme úplně izolovaní a ASO demonstrovala svou moc v cyklistickém světě. Podporuje je francouzský ministr sportu i francouzský prezident. Je to prohraný případ," přiznal Verbruggen, jenž obvinil ASO z toho, že si vytváří vlastní "profesionální ligu".

ASO, po jejímž boku ve sporu s UCI stojí i organizátoři Gira d'Italia a Vuelty, pořádá vedle Tour a Paříž-Nice také známé závody Paříž-Roubaix, Lutych-Bastogne-Lutych či Paříž-Tours.

Reklama