Hlavní obsah

Nizozemka Vosová má medaili ze čtvrtého cyklistického odvětví

MANCHESTER

Dvacetiletá nizozemská cyklistka Marianne Vosová zkompletovala na dráhovém mistrovství světa v Manchesteru ojedinělou sbírku. Po zisku zlaté medaile na MS v cyklokrosu a silničním šampionátu a juniorského bronzu na MS horských kol jasně vyhrála bodovací závod na 25 kilometrů. Jarmila Machačová při svém premiérovém startu v této disciplíně na MS obsadila desáté místo.

Článek

Machačová, druhá žena konečného pořadí Světového poháru, získala první tři body ve čtvrtém z deseti spurtů, další tři za druhé místo přidala v šestém bodování. Předtím i potom se pokusila o únik a zisk kola náskoku, ale ani v jednom případě neuspěla.

Ujet se naopak podařilo dánské dráhařce Schmidtové a Litevce Paulikaiteové, v polovině závodu uspěla i Vosová a vzápětí mistryně světa z let 2005 a 2006 Carraraová z Itálie. Vosová v závěru neponechala nic náhodě: pět okruhů před cílem soupeřkám znovu unikla a náskok padesáti metrů udržela až do cíle, kterým projela s rukama nad hlavou.

Machačová ČTK řekla, že její jízda dnes neměla potřebnou výbušnost. "Nejelo se mi vůbec dobře. Zkoušela jsem odjet, ale soupeřky mě nenechaly. Při své premiéře jsem ale přesto snad podala slušný výkon," prohlásila česká cyklistka.

Její otec a trenér jí před startem řekl, že dobré bude umístění do desáté pozice, protože do světové špičky ještě nepatří. "Tak to se mi podařilo a snad jsem ho nezklamala. Odvedla jsem vše, co bylo v mých silách," dodala Machačová.

Mezi muži zklamání

Za očekáváním zůstali v Manchesteru obhájci bronzu v bodovacím závodě dvojic Petr Lazar s Aloisem Kaňkovským. Za nejlepšími zaostali o dva okruhy a z deseti bodování se prosadili pouze v jednom, když ve čtvrtém získali za druhé místo tři body. To stačilo jen na 14. místo.

"Klukům to dnes vůbec nesedlo. Za loňským výkonem zaostali, ale to nejdůležitější jsme splnili, protože jsme si zajistili postup na olympijské hry," řekl trenér Josef Kratina.

Zklamání neskrýval ani Lazar. "Vůbec jsme na to neměli, ani jeden. Pořád jsme jeli na doraz a neudrželi se ani v háku. Více jsme bojovali sami se sebou než se soupeři," řekl Lazar. "Sezona byla vůbec divná. Na třech Světových pohárech jsme byli nemocní. Při soustředění na Mallorce to začínalo vypadat dobře, ale formu jsme rozhodně nenačasovali dobře," dodal Lazar.

V závodě se dlouho schylovalo k vítězství dánské dvojice Michael Morkov, Alex Rasmussen. Potom ale zaúřadoval domácí Bradley Wiggins, se spolujezdcem Markem Cavendishem získali kolo k dobru a vyhoupli se do čela. V závěru ještě získali kolo náskoku Němci Roger Kluge a Olaf Pollack a získali stříbro. Pro Wigginse to byl už třetí titul na šampionátu po stíhacích závodech jednotlivců a družstev.

Další domácí vítězství vybojovala Victoria Pendletonová, jež uspěla po týmovém sprintu i v individuálním závodě. Ve finále dvakrát těsně porazila Litevku Simonu Krupeckaiteovou. V nedělním keirinu může Pendletonová navázat na loňský zlatý hattrick.

Suverenitu britských cyklistů umocnil svým druhým titulem i Chris Hoy. Po sprintu přidal do své sbírky další nejcennější kov v keirinu, za ním skončili exmistr světa Teun Mulder z Nizozemska a překvapivě Christos Volikakis z Řecka. Adam Ptáčník a Denis Špička neuspěli v úvodních jízdách ani v opravách. V nich však Špička svedl vyrovnaný souboj s Mulderem.

MS v dráhové cyklistice
MUŽI
Bodovací závod na 50 km:
1. Británie (Cavendish, Wiggins) 19 bodů, 2. Německo (Kluge, Pollack) 13, 3. Dánsko (Morkov, Rasmussen) 8, 4. Belgie 3, 5. Švýcarsko 3, 6. Španělsko 1, 7. Francie -1 kolo/15, 8. Argentina -1 kolo/12, ...14. ČR (Lazar, Kaňkovský) -2 kola/3
Keirin:
Finále: 1. Hoy (Brit.), 2. Mulder (Niz.), 3. Volikakis (Řec.), 4. Tournant (Fr.), 5. Fušimi (Jap.), 6. Crampton (Brit.), ...Ptáčník a Špička (oba ČR) nepostoupili z prvního kola.
ŽENY
Bodovací závod žen na 25 km:
1. Vosová (Niz.) 33 bodů, 2. Schmidtová (Dán.) 25, 3. Carraraová (It.) 20, 4. Olaberriová (Šp.) 11, 5. Perezová (Kuba) 10, 6. Paulikaiteová (Lit.) 8, ...10. Machačová (ČR) 6.
Sprint:
Semifinále: Pendletonová (Brit.) - Reedová (USA) 2:0, Krupeckaiteová (Lit.) - Kuo Šuang (Čína) 2:0. Finále: Pendletonová - Krupeckaiteová 2:0 (11,747+11,551), o 3. místo: Reedová - Kuo Šuang (+12,055, -11,498, +12,044)

Reklama