Hlavní obsah

Bývalou cyklistku Thomasovou čeká v kauze BALCO vězení

SAN FRANCISCO

Americká cyklistka Tammy Thomasová zřejmě půjde kvůli své roli v kauze kolem sanfranciské laboratoře BALCO do vězení. Vicemistryni světa z roku 2001 v dráhovém sprintu uznala v pátek porota vinnou z toho, že minimálně ve čtyřech případech křivě vypovídala. Hrozí jí nepodmíněný trest na šest měsíců až tři roky. Verdikt by měl padnout 18. července.

Článek

K půlročnímu vězení už byla za křivou výpověď ve svém dopingovém případu odsouzena bývalá americká atletická hvězda Marion Jonesová.

Thomasová, která byla už před šesti lety za užívání dopingu potrestána doživotním zákazem činnosti, několikrát před vyšetřovateli popřela, že získávala steroidy od chemika, jenž byl spojen s laboratoří BALCO. Po vynesení verdiktu nezvládla emoce a rozkřikla se na členy poroty, že jí chtějí zničit život.

Podle agentury AP ukázal soud s Thomasovou, co může čekat slavného amerického baseballistu Barryho Bondse. Rekordman v počtu homerunů v elitní soutěži MLB je také obviněn z křivého svědectví, vyšetřovatelé ho viní z toho, že lhal o svém užívání dopingových látek.

Reklama