Hlavní obsah

Boonen vyhrál podruhé slavný závod Paříž - Roubaix

ROUBAIX

Belgický cyklista Tom Boonen ze stáje Quickstep v neděli vyhrál podruhé v kariéře královský jednorázový závod z Paříže do Roubaix, známý pod označením "Peklo severu". V cíli trasy dlouhé 259,5 kilometru byl na velodromu v Roubaix nejrychlejší ve spurtu trojice uprchlíků před Švýcarem Fabianem Cancellarou a Italem Alessandrem Ballanem.

Článek

Již 106. ročník chystal na cyklisty opět osmadvacet zrádných úseků pokrytých dlažebními kostkami. Po těch museli urazit více než 53 kilometrů a právě tam řada z nich skončila s bolestivými grimasami na zemi.

Startovní pole se postupně zužovalo a definitivně se rozpadlo na malé skupinky 35 kilometrů před cílem. Tehdy zaútočil na "kočičích hlavách" vítěz z roku 2006 Cancellara, v kontaktu se udržel jen třetí ze stejného roku Ballan a vyhlášený sprinter Boonen.

Tato trojice dojela společně až na cyklistický ovál, kde se Belgičan sto metrů před cílem bez problémů odpoutal od svých konkurentů a stejně jako v roce 2005 mohl pozvednout nad hlavu trofej s dlažební kostkou. Obhájce prvenství Australan Stuart O'Grady dojel se ztrátou téměř čtyř minut pátý.

Paříž - Roubaix (259,5 km)
1. Boonen (Belg.) 5:58:42 hod., 2. Cancellara (Švýc.), 3. Ballan (It.) oba stejný čas, 4. Maaskant (Niz.) -3:39, 5. O'Grady (Austr.) -3:57, 6. Hoste (Belg.) stejný čas.

Reklama

Související témata: