Hlavní obsah

Bikerka Huříková před SP v Belgii: Když to nevyjde, mám další šanci

První krok k účasti na olympiádě v Pekingu může udělat cyklistka Tereza Huříková v neděli v belgickém Houffalize. O jedno volné místo pro účast na hrách v Číně se ve třech kolech utká s Kateřinou Nash. "Musím to brát tak, že když pojede Katka, nic se neděje. Budu před sebou mít ještě další šance se na olympiádu dostat. Chci ale samozřejmě uspět už teď, stejně jako ona," řekla Huříková Právu.

Foto: PRÁVO/Jan Krůta

Tereza Huříková

Článek

Máte navzájem přehled o své aktuální formě?

Vůbec. Žádný závod jsme spolu letos nejely a opravdu netuším, jak na tom je. A když mě v Belgii porazí, mám před sebou ještě další dva pokusy na reparát.

Bude to hlavně závod vás dvou. Stačí být lepší než ta druhá, a je jedno, jestli skončíte desátá nebo třicátá…

Já to takhle neberu, mně by vadilo dojet třicátá. V minulém ročníku Světového poháru jsem byla celkově dvanáctá a nechci zažít výkonnostní propad. Musím ty pozice potvrdit.

Láká vás vidina startu v Pekingu?

Lákadlo je to velké, ale zároveň z toho mám trochu strach. Třeba z ovzduší a z těch věcí kolem Číny. Když vidím ty demonstrace, asi to při olympiádě bude dost riziková oblast.

Myslíte, že za vším tím jsou jen problémy Číny s Tibetem?

Určitě ne. Čína má vinou komunistickému režimu, který je v zemi strašně zakořeněný, sama spoustu dalších problémů. Vždyť ti lidé si ani neuvědomují, jak jsou ušlapováni a že je berou spíš jako pracovní sílu než normálního člověka. Když začaly jezdit Číňanky Světové poháry, bylo vidět, jak jsou utrápené. Vůbec se neusmály, jen dřely a trenér na ně neustále řval. Jsou to spíš stroje.

Reklama