Hlavní obsah

Huříková byla na SP bikerek devátá a porazila Nashovou

HOUFFALIZE

Bikeři Tereza Huříková a Jaroslav Kulhavý pro sebe rozhodli první ze tří přímých soubojů o nominaci na olympijské hry s Kateřinovu Hanušovou-Nashovou respektive Milanem Spěšným. V nedělním úvodním závodě Světového poháru v cross country v belgickém Houffalize dosáhla nejlepšího výsledku Huříková, jež obsadila deváté místo. Premiérovými vítězi v sezóně se stali Číňanka Žen Čcheng-jüan a úřadující mistr světa Julien Absalon z Francie.

Foto: Sport Invest

Tereza Huříková

Článek

"Před startem jsem nebyla ani moc nervózní, já se na ten závod hodně těšila. Cítila jsem se opravdu dobře. Oproti loňsku mám více síly, což mi hodně pomohlo i na startu," uvedla na webu mtbs.cz Huříková, jež zároveň obsadila třetí místo v kategorii do 23 let a poprvé v kariéře se dostala na stupně vítězů. "Do závodu jsem nastupovala psychicky v pohodě, bylo to znát i na mojí technice," dodala.

Opačné pocity měla Hanušová-Nashová, jejíž výkon podle jejích slov ovlivnilo nedávné zranění. "Myslela jsem si, že to po dvou týdnech nebude mít až takové následky. Neměla jsem v noze sílu, což je důsledkem toho, že jsem minulý týden neseděla na kole. Cítila jsem se dobře, ale nebylo to ono. Jede se o olympiádu, takže musím bojovat dál. Zatím není nic prohraného," řekla Hanušová-Nashová.

Na trati samotné se opakovala historie z minulých závodů. Číňanka Žen Čcheng-jüan v posledním kole zařadila nejvyšší rychlostní stupeň, suverénně předjela tři soupeřky a zvítězila. Téměř celý závod vedla Margarita Fullanaová ze Španělska, ale stejně jako před rokem ji v závěrečném okruhu předjely vedle Číňanky také úřadující mistryně světa Irina Kalenťjevová z Ruska a Kanaďanka Marie-Helene Premontová.

Spěšný vyrovnal svůj dosavadní nejlepší výsledek

"Je to super výsledek. Měl jsem trochu strach, co se mnou udělá třítýdenní výpadek, kdy jsem nemohl trénovat podle svých představ," uvedl spokojený Kulhavý.

Jeho reprezentační konkurent Spěšný vyrovnal svůj dosavadní nejlepší výsledek v Houffalize a skončil stejně jako vloni šestačtyřicátý. V cíli se na sebe zlobil. "Přehustil jsem pláště a vidlici. Jak ta trať vysychala, tak mi to hrozně klouzalo a drncalo. Rozptylovalo mě to. Seděl jsem na tom jak bábovka. Dnes jsem neměl jiskru, ale s výsledkem nejsem nespokojený, tady mi to nikdy nešlo," řekl Spěšný.

Seriál SP a druhý díl národní olympijské kvalifikace se uskuteční 27. dubna v německém Offenburgu.

SP v belgickém Houffalize:
Muži:
1. Absalon (Fr.) 2:06:56, 2. Schurter -51, 3. Sauser (oba Švýc.) -1:14, 4. Fuglsang (Dán.) -2:00, 5. Ravanel (Fr.) -2:37, 6. Peraud -3:10, ...25. Kulhavý -8:26, 46. Spěšný -12:31, 64. Hynek -16:09, 75. Eberl (všichni ČR) -17:20.
Ženy:
1. Žen Čcheng-jüan (Čína) 2:11:06, 2. Kalenťjevová (Rus.) -35, 3. Premontová (Kan.) -1:08, 4. Fullanaová (Šp.) -2:23, 5. Gouldová (USA) -2:47, 6. Dahleová-Flesjaaová (Nor.) -4:00, ...9. Huříková -5:06, 25. Hanušová-Nashová -13:36, 41. Chmurová -18:30, Havlíková (všechny ČR) nedokončila.

Reklama