Hlavní obsah

Giro jede z Čechů pouze Raboň

PRAHA

Jediným českým cyklistou na startu 91. ročníku závodu Giro d’Italia bude František Raboň v barvách americké stáje High Road. Třítýdenní závod začíná v sobotu v Palermu týmovou časovkou a končí 1. června časovkou jednotlivců v Miláně.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Raboň jede Giro potřetí v řadě. Loni skončil na 79. místě, při své premiéře v roce 2006 byl 147. Předchozí dva ročníky absolvoval v barvách německé stáje T-Mobile, nyní startuje v dresu jejího pokračovatele High Road. Jeho hlavním úkolem je pomoc týmovým lídrům. „Na celkové pořadí jsou u nás jiní závodníci, já se budu chtít pokusit o dílčí výsledek v některé z etap,“ přiznal Raboň.

Největšími favority závodu jsou tradičně Italové. Jejich kralování na Giru trvá už dlouhých jedenáct let, posledním neitalským vítězem byl v roce 1996 Rus Tonkov.

Na vítězství si brousí zuby především obhájce loňského triumfu Danilo Di Luca. Ještě minulý rok jezdil s Romanem Kreuzigerem v Liquigasu, letos pojede v dresu týmu LPR Brakes. Komise expertů ho zbavila obvinění z dopingu, kvůli kterému mu hrozil dvouletý trest, a tak bude usilovat o druhé vítězství v řadě, což se naposledy podařilo Španělu Indurainovi v roce 1993. Letos navíc bude mít do horských úseků skvělého pomocníka v podobě krajana Savoldelliho, který se rovněž pyšní dvěma triumfy z Gira.

Bez šancí není ani Gilberto Simoni z Diquigiovanni, který Giro vyhrál už dvakrát (2001, 2003). „Bude to pekelně těžké. Hlavně hory v posledním týdnu,“ tuší Simoni. V téměř sedmatřiceti letech má poslední šancí na vítězství, dál se chce věnovat horským kolům.

Ambice na dobrý výsledek má i Španěl Alberto Contador (Astana), jehož tým nesmí kvůli dopingovým skandálům na Tour de France, čímž přijde o možnost obhajovat loňský triumf. Proto chce zaměřit veškeré úsilí na Giro. „I když to bude náročné, protože pojedu Giro poprvé. A člověk na tak těžkém závodě potřebuje znát každý kopec. Navíc jsem byl v posledních dnech trochu nemocen a musel jsem vynechat trénink,“ říká Contador, jemuž mají v nejtěžších etapách pomáhat hlavně dva excelentní vrchaři: Američan Leipheimer a Němec Klöden.

Na start se postaví 198 jezdců z 22 stájí, celkem na závodníky čeká 3430 kilometrů.

Reklama

Související témata: