Hlavní obsah

Cyklista Kadlec pojede na své druhé olympijské hry

Na olympijských hrách v Pekingu budou Českou republiku v cyklistických stíhačských disciplinách reprezentovat Alois Kaňkovský a Milan Kadlec. Náhradníkem je Petr Lazar. Účastnická místa sice zajistili svým umístěním v žebříčku dvojic Kaňkovský s Lazarem, ale nakonec rozhodl výrazně lepší Kadlecův výsledek v individuálním bodovacím závodu na letošním světovém šampionátu v Manchesteru.

Článek

Tam obsadil Kadlec šesté místo, zatímco dvojice Kaňkovský, Lazar skončila až čtrnáctá. "Již před šampionátem jsme rozhodli, že přednost v nominaci dostane na olympijské hry disciplína, která bude mít v Manchesteru výrazně lepší výsledek," vysvětlil místopředseda Českého svazu cyklistiky Jan Kopač v úterním rozhovoru s důvod výměny Kadlece za Lazara.

Kadlec podle něho potvrdil, že patří ke světové špičce v bodovacím závodě jednotlivců. "A to samé platí o Kaňkovském, čtvrtém muži z omnia," připomněl Kopač nejlepší umístění českých barev v Manchesteru.

Třiatřicetiletý Kadlec startoval před čtyřmi lety na OH v Aténách, kde v bodovacím závodu obsadil páté místo. O devět let mladší Kaňkovský skončil desátý v závodu na kilometr s pevným startem, který již v olympijském programu není.

"Bude to pro mě jednoznačně vrchol kariéry. Po zkušenostech z Atén vím, že to bude tvrdé, ale cítím, že budu ve hře o dobrý výsledek, a udělám pro to v přípravě maximum," řekl Kadlec.

S Kaňkovským pojede i bodovací závod dvojic. "Jeli jsme spolu již několikrát a nevidím v tom problém. Pojedeme spolu ještě šestidenní v Turíně a tam bychom souhru měli doladit," uvedl Kadlec, který závody Světového poháru absolvoval s Martinem Bláhou. "Lojza na dráze vyrostl, mohu se spolehnout, že ve spurtu mu rychlost chybět nebude," dodal Kadlec.

Reklama

Související témata: