Hlavní obsah

Cyklista Klöden nechce reprezentovat Německo, nepojede ani na OH

Německý cyklista Andreas Klöden už nikdy nehodlá na mezinárodní scéně reprezentovat svou zemi a vzdá se kvůli tomu i startu na olympijských hrách v Pekingu. Dvaatřicetiletý závodník to oznámil během Gira d'Italia s vysvětlením, že média způsobem informování o dopingových skandálech v cyklistice zničila tento sport v Německu.

Článek

"Rád bych jel na olympiádě dva závody na silnici, ale ne za Německo. Je to nesplnitelný sen, s Německem jsem skončil," řekl Klöden italskému listu Gazzetta dello Sport.

Rodák ze Saska se v roce 2003 odstěhoval z vlasti a momentálně žije ve Švýcarsku nedaleko bývalého kolegy ze stáje T-Mobile Jana Ullricha. Právě vítěz Tour de France z roku 1997 se před dvěma lety ocitl v centru španělského dopingového skandálu a v únoru 2007 mimo jiné kvůli tlaku novinářů ukončil kariéru.

Klödenovi se přístup německých žurnalistů k cyklistice nelíbí. "Zabili cyklistiku. Na loňském mistrovství světa ve Stuttgartu jsem byl opravdu šťastný, když Bettini vyhrál a předstíral střelbu z pistole na své kritiky, když jel přes cílovou čáru," uvedl.

Italský cyklista Paolo Bettini loni málem přišel o světový šampionát, protože nepodepsal antidopingovou chartu. Nakonec soud rozhodl, že může obhajovat titul, a Bettini toho využil.

Reklama

Související témata: