Hlavní obsah

Cavendish oplatil na Giru Bennatimu porážku ve spurtu

Britský cyklista Mark Cavendish vyhrál ve spurtu třináctou etapu Giro d'Italia a vynahradil si zklamání z předchozího dne. Ve čtvrtek podlehl dráhový mistr světa ve finiši o pouhé tři centimetry domácímu Daniele Bennatimu. V pátek mu porážku oplatil a připsal si druhý úspěch v 91. ročníku slavného závodu po triumfu ve čtvrté etapě.

Článek

V posledním rovinatém úseku dlouhém 177 kilometrů před vjezdem do Dolomit uhájil vedoucí pozici bez potíží Ital Giovanni Visconti, který načal už druhý týden v růžovém trikotu. Už v sobotu může o první místo přijít, neboť peloton čeká 195 km dlouhá trasa, na které musí zdolat mimo jiné 2047 metrů vysoký vrchol Manghen.

Cavendish, jenž oslavil ve středu 23. narozeniny, si dnešní úspěch vychutnával. "Tohle mi rozhodně vynahradí ten včerejšek. Byl jsem vážně hodně zklamaný, že jsem prohrál o takový kousek," řekl britský jezdec, který si připsal už osmnácté vítězství mezi profesionály na silnici, kde začal závodit teprve před rokem a půl.

Po dojezdu ocenil Bennatiho za to, že mu ve spurtu neblokoval cestu. "Prokázal sportovního ducha a mohli jsme si to férově rozdat o to, kdo je nejrychlejší," uvedl člen stáje High Road.

"Cavendish má velkou výbušnost a tenhle typ spurtu mu seděl víc než mně i jiným jezdcům," prohlásil Bennati, který letos na Giru vyhrál už tři etapy.

Někteří spurtéři se chytají před sobotním vjezdem do hor ze závodu odstoupit, ale Cavendish se rozhodl pokračovat a sbírat zkušenosti v těžkých etapách. "Zkusím přežít zítřek. Jednou bych rád vyhrál bodovací soutěž na Giru nebo Tour de France, takže se musím naučit trpět v horách. Poslední týden pro mě bude velkou školou. Odstoupím, jen když budu hodně unavený," prohlásil odhodlaně Cavendish.

Giro d'Italia -  13. etapa (177 km):
1. Cavendish (Brit.) 4:11:07, 2. Bennati (It.), 3. Fernandez (Šp.), 4. Zabel (Něm.), 5. Dean (N. Zél.), 6. Lorenzetto (It.), 7. Usov (Běl.), 8. Trusov (Rus.), 9. McEwen, 10. Brown (oba Austr.), ...105. Raboň (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Visconti 57:17:06, 2. Bosisio (oba It.) -5:50, 3. Contador (Šp.) -6:59, 4. Klöden (Něm.) -7:41, 5. Nibali -7:51, 6. Bruseghin -7:52, 7. Savoldelli -7:56, 8. Di Luca (všichni It.) -8:20, 9. Larsson (Švéd.) -8:31, 10. Ricco (It.) -8:32, ...103. Raboň -1:07:32.

Reklama