Hlavní obsah

Giro d'Italia má po vjezdu do Dolomit nového lídra Bosisia

VAL DI FIEMME

První horskou etapu letošního Gira d'Italia vyhrál v Dolomitech domácí cyklista Emanuele Sella. Po sólovém úniku zvítězil ve čtrnácté etapě s náskokem čtyř minut a 38 sekund před Bělorusem Vasilem Kirijenkem. O vedení v průběžném pořadí přišel Ital Gabriele Visconti, který jel v růžovém trikotu osm dní. Do čela závodu se dostal jeho krajan Gabriele Bosisio.

Článek

Visconti na náročném úseku dlouhém 193 km neudržel tempo s nejlepšími a vyklidil pozice. Do cíle přijel na 58. místě se ztrátou 18 minut a klesl na desátou příčku. Zaostává o půldruhé minuty.

Bosisiovi stačilo k posunu do čela Gira obsadit v cíli u střediska Val di Fiemme 21. místo s odstupem více než deseti minut na Sellu. Celkově vede o pět sekund před loňským vítězem Tour de France Španělem Albertem Contadorem, který jede závod se zlomeninou v loktu.

Sella vybojoval druhé etapové vítězství na Giru po úspěchu v roce 2004 díky úspěšnému útoku v nejtěžším stoupání dne na 2047 metrů vysoký vrchol Manghen. V sólovém úniku pak strávil 55 kilometrů.

Velké zadostiučinění

"Ke konci jsem se pořád otáčel, protože jsem se bál, že mě dojedou. Pořádně do toho šlapali a měl jsem strach, že to tempo neudržím," prohlásil sedmadvacetiletý Ital, který je celkově na 26. místě se ztrátou sedm a půl minuty.

Dnešní úspěch bral jako velké zadostiučinění. "V závěru sedmé etapy jsem měl defekt a ztratil šanci vyhrát. Dneska na mě tam nahoře někdo dohlížel," uvedl.

Sella se oddělil ze skupiny uprchlíků, která si předtím vypracovala až osmiminutový náskok na peloton. Jeho kolegové z úniku místo snahy o jeho dojetí šetřili síly na další náročné dny. "Všichni se báli, byli jsme jako stádo ovcí, a ne lvi," řekl dvojnásobný vítěz závodu Gilberto Simoni, který dojel devátý.

V pelotonu už se v sobotu neobjevili například Ital Davide Rebellin či australský spurtér Robbie McEwen. V neděli čeká cyklisty další těžká etapa z Arabba s cílem v Passo Fedaia, během níž čtyřikrát vystoupají do výšky přes 2000 metrů.

Výsledky - 14. etapa (193 km):
1. Sella (It.) 5:37:14, 2. Kirijenko (Běl.) -4:38, 3. Rodriguez (Šp.) -5:08, 4. Rujano (Ven.) -7:28, 5. Bettini (It.) -7:59, 6. Meňšov (Rus.) -8:48, 7. Pellizotti -8:57, 8. Ricco -8:57, 9. Simoni (všichni It.) -9:01, 10. Van de Broeck (Belg.) -9:01, ...91. Raboň (ČR) -29:43.

Reklama