Hlavní obsah

Contador těsně udržel růžový trikot před Riccem a Di Lukou

LEGNANO

I po dramatické 19. etapě cyklistického Gira d'Italia zůstal ve vedení Španěl Alberto Contador. Muž v růžovém trikotu však musel v závěru bojovat o každou sekundu a nakonec mu zůstaly k dobru pouze čtyři. Na tolik se mu přiblížil Ital Riccardo Ricco, jeho krajan a obhájce prvenství Danilo Di Luca stáhl náskok lídra na 21 sekund. Mimo pozornost hlavních favoritů si pro premiérové etapové vítězství dojel Bělorus Vasilij Kirjenko ze stáje Tinkoff.

Článek

Předposlední horská etapa z Legnana do Monte Pory slibovala velký boj o růžový trikot pro vedoucího jezdce. Hlavní pole s největšími favority nechalo ujet až o dvacet minut skupinu závodníků, kteří neměli šanci ohrozit jejich postavení. Ale 36 kilometrů před cílem nastoupil Di Luca s Paolem Savoldellim. Jejich náskok v závěrečném kopci narostl do té míry, že by loňský vítěz poskočil v celkovém pořadí z pátého místa až na vedoucí příčku.

Jezdci Contadorovy stáje Astana ale zvýšili tempo a také díky několika nástupům se začal náskok již osamoceného Di Luky snižovat. Pět kilometrů před cílem nasadil k trháku Ricco, jenž měl před dnešní etapou manko 41 sekund. Do cíle ale dorazil pouze o 37 sekund dříve než Contador, což mu na průběžné vedení těsně nestačilo.

"Ricco i Di Luca udělali závod velmi zajímavý, ale znovu musím opakovat, že se nikoho nebojím. Udržel jsem si růžový trikot a nenechám se vyvést z míry," řekl v cíli Contador. Naopak šance na vítězství ztratil dosud třetí Gilberto Simoni, který v pátek za svými konkurenty zaostal o šest minut

V sobotu čekají jezdce další dvě těžká stoupání, o vítězi ale zřejmě rozhodne až nedělní individuální časovka.

Giro d´Italia - 19. etapa (228 km):
1. Kirjenko (Běl.) 6:37:32, 2. Di Luca (It.) -4:36, 3. Jefimkin (Rus.) -4:43, 4. Cummings (Brit.) -5:25, 5. Ricco (It.) -5:44.
Průběžné pořadí:
1. Contador 82:29:10, 2. Ricco -4, 3. Di Luca -21, 4. Bruseghin (It.) -2:00.

Reklama